Acces la finanțare – clasament probleme

Banca Națională a României a publicat în luna decembrie, 2017 „Sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România”. Datele analizate sunt din perioada aprilie-septembrie 2017.

Conform acestui sondaj în opinia companiilor, clasamentul celor mai presante probleme cu care se confruntă acestea nu a înregistrat modificări notabile, iar intensitatea cu care aceste probleme sunt resimțite de către firme s-a modificat ușor doar în cazul unora dintre dificultăți (în creștere pentru costurile de producție și disponibilitatea forței de muncă bine pregătite, respectiv în scădere pentru lipsa cererii).

Cele mai presante trei probleme se mențin, similar exercițiului anterior, respectiv: nivelul ridicat al fiscalității, impredictibilitatea mediului fiscal și concurența.

Accesul la finanțare se situează pe penultimul loc din punct de vedere al magnitudinii cu care firmele resimt această problemă ca fiind una presantă. În exercițiul curent, 14 la sută dintre companii au apreciat că accesul la finanțare este o problemă cu un impact ridicat pentru activitatea firmei (în creștere marginală față de semestrul precedent, când acest aspect a fost evidențiat de 13 la sută din companii).

Alte probleme care au fost puse in graficul din sondaj sunt următoarele: lipsa cererii, costuri (producție etc.), disciplina la plată în economie, disponibilitatea forței de muncă bine pregătite, reglementări, accesul la finanțare și procesul de insolvență.

În ceea ce privește percepția asupra influenței costului de finanțare, cea mai mare parte a companiilor chestionate consideră că nu are nevoie de finanțare de la bănci sau alte instituții financiare nebancare (63 la sută, similar nivelului înregistrat în sondajul anterior). În ceea ce privește nivelul costului de finanțare de la momentul completării chestionarului, 22 la sută dintre respondenți au declarat că acesta le-ar afecta capacitatea de a rambursa împrumutul și/sau activitatea companiei, în scădere de la 25 la sută comparativ cu finalul anului precedent.

În funcție de dimensiunea companiei, companiile de talie mare consideră că nu au nevoie de finanțare într-o proporție mai mică decât IMM (43 la sută în cazul corporațiilor, comparativ cu 63 la sută în cazul IMM). În plus, circa 29 la sută dintre corporații apreciază că nivelul costului finanțării nu ar afecta capacitatea de rambursare a împrumutului și nici activitatea companiei.

Pe de altă parte, cu referire la percepția asupra unui nivel maxim suportabil al ratei dobânzii la credite, cele mai multe dintre companii și-au exprimat intenția de a-și reduce gradul de îndatorare, atât în lei, cât și în euro (62 la sută, respectiv 66 la sută), și nu ar contracta un credit nou indiferent de costul acestuia, în creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior (59 la sută, respectiv 65 la sută).

În ceea ce privește creditele în lei, 37 la sută dintre firmele care au declarat că au nevoie de finanțare au indicat nivelul de 2 la sută ca fiind rata maximă a dobânzii la care ar fi dispuse să se împrumute, în timp ce 29 la sută dintre acestea ar accepta un credit în lei cu dobândă de maximum 4 la sută.

Rata maximă acceptabilă a dobânzii pentru creditele în euro, în percepția firmelor care necesită finanțare, este de 1,5 la sută în cazul a 41 la sută din acestea, în timp ce alte 21 la sută ar accepta o rată maximă a dobânzii cuprinsă între 1,5 și 3 la sută.

Pentru mai multe detalii: BNR – Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România