Creditarea populației

Conform sondajului publicat de către BNR privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației, în termeni de standarde de creditare, în T1/2018, băncile autohtone au înăsprit marginal standardele de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri acordate populației și le-au menținut constante pe cele pentru creditele de consum.

Factorii determinanți în înăsprirea marginală a standardelor de creditare în cazul împrumuturilor ipotecare indicați de bănci sunt reprezentați de deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR, așteptările privind situația economică generală și cele privind piața imobiliară.

În cazul creditelor de consum, factorii de influență s-au menținut relativ constanți față de trimestrul anterior. Pentru al doilea trimestru al anului 2018, instituțiile de credit anticipează menținerea constantă a standardelor de creditare pentru ambele segmente de împrumuturi acordate sectorului populației.

Instituțiile de credit din zona euro au continuat relaxarea standardelor de creditare în primul trimestru din anul 2018 atât în cazul împrumuturilor destinate achiziției de locuințe și terenuri, cât și în cazul celor de consum acordate populației. Pentru următorul trimestru, băncile din zona euro anticipează relaxarea standardelor de creditare pentru ambele segmente de creditare aferente sectorului populației.

Pierderea medie în caz de nerambursare (LGD) pentru creditele populației intrate în stare de nerambursare a scăzut de la 47 la sută în T4/2017 la 45 la sută în T1/2018.

În primul trimestru din anul 2018, LGD pentru împrumuturile ipotecare a înregistrat o valoare de circa 36 la sută, pentru creditele de consum garantate cu ipoteci, respectiv pentru cele negarantate cu ipoteci de 35 la sută, respectiv de 62 la sută, iar pentru cardurile de credit de 51 la sută.

În T1/2018, băncile au avut în vedere factori precum deciziile de politică monetară sau prudențială ale BNR, așteptările privind situația economică generală și cele privind piața imobiliară în stabilirea standardelor de creditare pentru împrumuturile destinate achiziției de locuințe și terenuri.

Termenii contractelor de credit pentru achiziția de locuințe și terenuri au avut în primul trimestru din anul 2018 o evoluție relativ constantă față de trimestrul anterior, cu excepția costurilor creditării altele decât dobânzile care au fost înăsprite semnificativ și a ponderii maxime a serviciului datoriei lunare în venitul lunar care a fost înăsprită marginal.

Valoarea medie a LTV (loan-to-value) pentru creditele ipotecare nou-acordate în T1/2018 a rămas relativ constantă comparativ cu trimestrul anterior, la 75 la sută, în timp ce în cazul creditelor ipotecare totale aceasta a scăzut cu 3 puncte procentuale, înregistrând o valoare de 80 la sută în primul trimestru din anul 2018.

În T1/2018, gradul mediu de îndatorare a rămas relativ în linie cu valorile înregistrate în ultimul trimestru din anul 2017, la nivelul de 43 la sută în cazul împrumuturilor ipotecare nou-acordate, respectiv 45 la sută în cazul portofoliului total de credite ipotecare.

Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor locuințelor – în primul trimestru din anul 2018, conform aprecierii instituțiilor de credit autohtone, prețurile imobilelor rezidențiale au continuat evoluția ascendentă. Totodată, acestea consideră că dinamica va continua și în trimestrul următor, însă cu o intensitate mai redusă.

Cererea de credite a crescut semnificativ pe segmentul creditelor pentru achiziția de locuințe și terenuri în primul trimestru din anul 2018. Pentru T2/2018, instituțiile de credit anticipează o creștere semnificativă a cererii de împrumuturi ipotecare. Rata solicitărilor de credite ipotecare care au fost respinse de către bănci în T1/2018 a înregistrat o creștere marginală față de trimestrul anterior.

Pentru mai multe informații: BNR – Sondaj privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România