Newsletter Aprilie 2019

Procedura privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței

Procedura privind cesiunea creanțelor bugetare datorate de debitorii aflați în procedura insolvenței a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 285 din 15 aprilie 2019, procedura de cesiune a creanțelor bugetare se aplică debitorilor aflați în procedura insolvenței potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare, precum și altor acte normative în baza cărora s-a declanșat procedura insolvenței.

Procedura de cesiune a creanțelor bugetare poate fi inițiată de creditorul bugetar, respectiv organul fiscal central, care s-a înscris în tabelul definitiv de creanțe cu creanțe bugetare. Fac obiectul cesiunii creanțele bugetare înscrise de organul fiscal în tabelul definitiv de creanțe, rămase nestinse la data încheierii contractului de cesiune.

Actualizări privind normele UE privind protecția consumatorilor

Actualizarea normelor UE privind protecția consumatorilor pentru a îmbunătăți transparența în clasamentul piețelor on-line și pentru a aborda calitatea dublă a produselor a fost aprobată de Parlamentul european pe 17 aprilie. Noua lege actualizează drepturile consumatorilor la era internetului, asigurându-se că consumatorii vor avea mai multe informații despre modul în care funcționează clasamentele online și când acestea provin din plasări plătite. Normele revizuite urmăresc, de asemenea, ca utilizarea recenziilor online și a prețurilor personalizate să fie mai transparente pentru consumatori.

În ceea ce privește încălcările pe scară largă (adică cele care dăunează consumatorilor din mai multe țări UE), amenda maximă disponibilă în statele membre trebuie să fie de cel puțin 4% din cifra de afaceri anuală a comerciantului în exercițiul financiar anterior sau o sumă forfetară de două milioane de euro, atunci când cifra de afaceri nu este disponibilă.

Poziție asupra reformei sectorului de transport rutier

Pe 4 aprilie, Parlamentul și-a aprobat joi poziția de negociere cu Consiliul în legătură cu regulile revizuite privind detașarea șoferilor, perioadele de odihnă și o mai bună aplicare a normelor de cabotaj. Ei doresc, de asemenea, să pună capăt denaturării concurenței de către transportatorii care utilizează companii de tip „cutie poștală”.

Pentru combaterea utilizării companiilor de tip „ cutie poștală”, întreprinderile de transport rutier de marfă ar trebui să desfășoare o proporție semnificativă din activități în statul membru în care sunt înregistrate. Întrucât operatorii folosesc din ce în ce mai mult vehicule utilitare ușoare pentru a furniza servicii de transport, acești operatori ar trebui, de asemenea, să respecte normele UE pentru operatorii de transport. Normele la nivel european privind detașarea șoferilor vor oferi un cadru juridic clar pentru aplicarea regulilor de detașare în sectorul extrem de dinamic al transporturilor, pentru a preveni birocrația cauzată de abordări naționale diferite și pentru a asigura o remunerație echitabilă pentru șoferi.

Directiva privind practicile comerciale neloiale în relațiile între întreprinderi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare

Consiliul a adoptat, pe 9 aprilie, o directivă privind practicile comerciale neloiale în relațiile dintre întreprinderi în lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare. Directiva va interzice cele mai evidente practici comerciale neloiale și va oferi statelor membre modalități mai eficiente de combatere a abuzurilor.

Noile norme vor viza microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) și întreprinderile mijlocii care au o cifră de afaceri anuală mai mică de 350 milioane EUR. Pentru a face acest lucru, directiva adoptă o abordare dinamică, conform căreia operatorii mai mici sunt protejați doar împotriva practicilor comerciale neloiale, în cazurile în care acestea provin de la întreprinderi mai mari. Aceasta înseamnă, de exemplu, că microîntreprinderile vor fi protejate împotriva cumpărătorilor IMM-uri, iar furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați împotriva cumpărătorilor de dimensiuni medii și împotriva cumpărătorilor care sunt mai mari decât aceștia. Obiectivul este triplu: să-i protejeze pe cei care au nevoie într-adevăr, să protejeze cei mai mici furnizori, dar și să prevină transmiterea către producătorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor de dimensiuni medii.

Noi norme vizând contractele de vânzare de bunuri și furnizare de conținut digital

Consiliul a adoptat pe 15 aprilie un pachet care cuprinde o Directivă privind contractele de furnizare de conținut și servicii digitale (Directiva privind conținutul digital) și o Directivă privind contractele de vânzare de bunuri (Directiva privind vânzarea de bunuri). Această adoptare formală marchează sfârșitul procedurii legislative. Obiectivul este de a oferi consumatorilor europeni un nivel ridicat de protecție și de securitate juridică, în special atunci când fac cumpărături în context transfrontalier, precum și de a le facilita întreprinderilor, în special IMM-urilor, activitățile de vânzare în întreaga UE.