Aprobarea limitelor anuale pentru finanţările rambursabile

Ministerul Finanțelor Publice a elaborat proiectul de hotărâre de Guvern privind aprobarea limitelor anuale, aferente anilor 2020, 2021 şi 2022, pentru finanţările rambursabile care pot fi contractate şi pentru tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind finanţările rambursabile care pot fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, reprezentând datorie publică locală, sunt în sumă de 1.200 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2020, 2021 şi 2022.

Pentru încadrarea în nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat, limitele anuale privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale sunt în sumă de 1.200 milioane lei pentru fiecare dintre anii 2020, 2021 şi 2022.

Nu sunt incluse finanțările rambursabile destinate refinanţării datoriei publice locale şi cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv cele cuprinse în Planul Elen de Reconstrucţie şi Dezvoltare Economică a Balcanilor – HIPERB, precum și cele destinate proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale.

Conform dispoziţiilor art. 61 alin. (3) din Legea nr. 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, unităţile administrativ-teritoriale pot contracta sau garanta finanţări rambursabile, interne sau externe, pe termen scurt, mediu şi lung, pentru realizarea de investiţii publice de interes local, precum şi pentru refinanţarea datoriei publice locale, în condiţiile legii, numai cu avizul comisiei de autorizare a împrumuturilor locale.

Potrivit art. 63 alin. (12) din aceeaşi lege, Comisia de autorizare a împrumuturilor locale autorizează finanţările rambursabile care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, precum şi tragerile ce se pot efectua din finanţările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate, în limita cărora se pot efectua plăţi, cu încadrarea în limitele anuale prevăzute la alin. (10) al art. 63. Potrivit alin. (11) al art. 63, la stabilirea acestor limitenu se includ finanţările rambursabile pentru prefinanţarea şi/sau cofinanţarea proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, inclusiv cele cuprinse în Planul Elen de Reconstrucţie şi Dezvoltare Economică a Balcanilor – HiPERB, şi tragerile din aceste finanţări rambursabile, contractate sau care urmează a fi contractate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, prevede la art. 29 alin. (1), lit. d) că plafoanele privind finanţările rambursabile care pot fi contractate, precum şi cele privind tragerile din finanţările rambursabile contractate sau care urmează să fie contractate de către unităţile administrativ-teritoriale sunt cuprinse în cadrul fiscal-bugetar pentru anul bugetar următor şi 2 ani ulteriori.

Pentru mai multe informații: Ministerul Finanțelor Publice