Serviciile de plată mai sigure – DSP2

Directiva revizuită privind serviciile de plată – DSP2, Directiva (UE) 2015/2366, propusă de Comisia Europeană în iulie 2013 și aprobată în 2015, este cel mai recent dintr-o serie de instrumente legislative adoptate de UE pentru a asigura servicii de plată moderne, eficiente și ieftine și pentru a spori protecția consumatorilor și a întreprinderilor europene.

Aceasta include și abrogă Directiva 2007/64/CE (Directiva privind serviciile de plată sau DSP1), care oferea temeiul juridic pentru crearea, la nivelul UE, a unei piețe unice a serviciilor de plată. Directiva revizuită adaptează normele pentru a ține cont de serviciile de plată emergente și inovatoare, inclusiv plățile mobile și prin internet, asigurând totodată un mediu mai sigur pentru consumatori.

Prima directivă privind serviciile de plată (DSP1) a fost adoptată în 2007. Această legislație oferă temeiul juridic pentru o piață unică europeană de plăți, pentru a institui servicii de plăți mai sigure și mai inovatoare în întreaga UE. Obiectivul era de a face plățile transfrontaliere la fel de ușor, eficient și sigur ca plățile „naționale” în interiorul unui stat membru.

Directiva Uniunii Europene revizuită privind serviciile de plată (DSP2), care se va aplica de la 13 ianuarie 2018, urmărește să modernizeze serviciile de plată din Europa, în beneficiul atât al consumatorilor, cât și al întreprinderilor, astfel încât să țină pasul cu această piață în rapidă evoluție, astfel consumatorii vor beneficia de plăți electronice mai ieftine, mai sigure și mai inovatoare.

DSP2 extinde domeniul de aplicare al DSP1 prin acoperirea noilor servicii și jucători, precum și prin extinderea domeniului serviciilor existente (instrumente de plată emise de furnizorii de servicii de plată care nu administrează contul utilizatorului serviciilor de plată), permițând accesul acestora la conturile de plată. De asemenea, aceasta sporește cooperarea și schimbul de informații între autorități în contextul autorizării și supravegherii instituțiilor de plată. Autoritatea bancară europeană va elabora un registru central al instituțiilor de plată autorizate și înregistrate.

Noile norme prevăd, de asemenea, un nivel ridicat de securitate a plăților. Aceasta este o chestiune esențială pentru mulți utilizatori și, în special, pentru consumatori, atunci când plătesc prin internet. Toți furnizorii de servicii de plată, inclusiv băncile, instituțiile de plată sau furnizorii terți, vor trebui să dovedească faptul că au anumite măsuri de securitate care asigură plăți sigure și securizate. Furnizorul de servicii de plată va trebui să efectueze o evaluare a riscurilor operaționale și de securitate în cauză și a măsurilor luate anual.

Ce implică noile norme?

  • se va interzice suprataxarea, și anume impunerea unor taxe suplimentare pentru plățile efectuate cu carduri de debit sau de credit, atât în magazine, cât și online;
  • se va deschide piața plăților din UE către companiile care oferă servicii de plată, acordându-li-se acestora acces la informații privind contul de plăți;
  • se vor introduce cerințe stricte de securitate pentru plățile electronice și pentru protecția datelor financiare ale consumatorilor;
  • se vor îmbunătăți drepturile consumatorilor în numeroase domenii, printre care se numără reducerea răspunderii pentru plățile neautorizate și introducerea unui drept de rambursare necondiționat (de tipul „fără întrebări”) pentru debitările directe în euro.

Noile norme se vor aplica de la 13 ianuarie 2018 prin intermediul unor dispoziții introduse de statele membre în legislația lor națională în conformitate cu legislația UE. Comisia invită statele membre care încă nu au transpus directiva, să facă acest lucru în regim de urgență.

Pentru mai multe informații: Directiva revizuită privind serviciile de plată – DSP2