Newsletter Septembrie

Procedura de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăți anticipate a fost aprobată

Procedura se aplică persoanelor fizice care, până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare, datorează impozit pe venit stabilit pentru anul 2018 în temeiul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

În situația în care obligațiile fiscale reprezentând impozit pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăți anticipate au fost stinse, compartimentul de specialitate va reanaliza evidența fiscală și va reface stingerile astfel încât obiectul anulării să îl reprezinte obligațiile fiscale individualizate în deciziile de plăți anticipate pentru impozitul pe venit stabilit pentru anul 2018. Compartimentul de specialitate procedează la întocmirea unui referat de aprobare a anulării obligațiilor fiscale și emiterea Deciziei de anulare a impozitului pe venit stabilit pentru anul 2018 prin decizii de plăți anticipate.

Nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat sub incidența Legii prevenirii

Guvernul a aprobat în septembrie inițiativa Ministerului Finanțelor Publice de a introduce nerespectarea termenului de dotare cu noile case de marcat sub incidența Legii prevenirii, prin modificarea pct. 42 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 33/2018 privind stabilirea contravențiilor care intră sub incidența Legii prevenirii nr.270/2017, precum și a modelului planului de remediere.

Măsura, care va fi în vigoare temporar, va asigura o abordare de tip preventiv, stimulativ și nu de sancționare a operatorului economic de la prima abatere. Organele de control vor analiza situația fiecărui contribuabil în parte, iar dacă acesta nu s-a dotat cu aparate de marcat cu jurnal electronic, vor aplica avertismentul și vor stabili un termen de dotare de maximum 90 de zile, în funcție de constatări.

Modificări privind regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor.

Guvernul a aprobat în data de 13 septembrie, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), modificarea HG nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor.

Forma actuală a Regulamentului cuprinde prevederi referitoare la atestarea tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte, experților tehnici şi responsabililor tehnici cu execuţia, precum şi confirmarea periodică a exercitării dreptului de practică al acestora. De asemenea, actul normativ stabilește și detaliază obiectivele, conţinutul şi modul de exercitare a activităţilor de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor, în conformitate cu prevederile Leg ii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

Verificarea situației fiscale personale de către organul fiscal central

Prin Ordinul Nr. 2117/2018 din 27 august 2018 al Agenției naționale de administrare fiscală s-a aprobat modelului și conținutului formularelor și documentelor utilizate în activitatea de verificare a situației fiscale personale.

Direcția generală control venituri persoane fizice, Direcția generală de reglementare a colectării creanțelor bugetare, Direcția generală proceduri pentru administrarea veniturilor, direcțiile generale regionale ale finanțelor publice și unitățile subordonate acestora vor lua măsuri pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Pregătirea operatorilor economici în domeniul ajutorului de stat

Ministerul Finanțelor Publice, prin Școala de Finanțe Publice și Vamă (SFPV), vine în sprijinul operatorilor economici care vor să aplice pentru obținerea unor finanțări prin H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

Barometrul digitalizării în companiile din România 2018

Rezultatele studiului arată că în România, în anul 2018, 47% dintre companii spun că digitalizarea a avut deja o influență mare asupra afacerii lor, iar 53% sunt încrezătoare în legătură cu succesul digitalizării și consideră că au cunoștințele necesare pentru a naviga acest proces. Pe de altă parte, 24% dintre companii spun că au dificultăți legate de transformarea digitală. Dintre acestea 22% sunt neîncrezătoare că vor valorifica această tendință. Numai 2% spun că nu au încredere că digitalizarea este bună pentru companie.

România ocupă locul 5 în Europa în privinţa tranzacţiilor contactless

Conform studiului realizat de Mastercard pentru ţările din Europa, România ocupă locul 5 în Europa în privinţa tranzacţiilor contactless, cu 70% pondere în totalul plăţilor efectuate la comercianţi, în primele opt luni ale anului.

FEI anunță alocarea a peste 150 de milioane de euro finanțare pentru fermierii români

Fondul European de Investiții (FEI) a selectat patru bănci românești în cadrul primului acord de finanțare în domeniul agricol din România, pentru a oferi noi finanțări fermierilor din întreaga țară.

Cele patru bănci din România – Banca Comercială Română, ProCredit Bank, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank vor acorda finanțări în valoare de 155 milioane de euro pentru peste 1.300 de fermieri și întreprinzători din mediul rural.

FEI și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale au semnat anul trecut acordul de finanțare pentru susținerea fermierilor locali din România, iar aceste patru bănci sunt primele care vor oferi finanțare antreprenorilor locali. Acordul face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și este finanțat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).