Newsletter Iunie

Noi norme privind insolvența întreprinderilor

În data de 6 iunie a fost adoptată în mod formal Directiva privind cadrele de restructurare preventivă, a doua șansă și măsurile de sporire a eficienței procedurilor de restructurare, de insolvență și de remitere de datorie. Această decizie marchează sfârșitul procedurii legislative.

Obiectivul general al directivei este de a reduce cele mai importante bariere din calea liberei circulații a capitalurilor care rezultă din diferențele dintre statele membre în ceea ce privește cadrele de restructurare și de insolvență și de a consolida cultura salvării întreprinderilor în UE pe baza principiului celei de a doua șanse. Noile norme au, de asemenea, scopul de a reduce valoarea creditelor neperformante din bilanțurile băncilor și de a preveni acumularea unor astfel de credite neperformante în viitor. Propunerea urmărește astfel asigurarea unui echilibru adecvat între interesele debitorilor și cele ale creditorilor.

Obligații de transparență pentru platformele online

UE introduce noi norme care vor oferi întreprinderilor un mediu de afaceri online mai transparent, mai echitabil și mai previzibil, precum și un sistem eficient de căutare a căilor de atac. Regulamentul adoptat la 14 iunie abordează relațiile dintre platformele online și întreprinderi.

Scopul principal al regulamentului este de a stabili un cadru juridic care să garanteze termeni și condiții transparente pentru utilizatorii comerciali ai platformelor online, precum și posibilități eficiente de recurs atunci când acești termeni și condiții nu sunt respectate.

Platformele online reglementate de regulament includ piața online, magazinele de aplicații software online și/sau mediile sociale online, precum și motoarele de căutare online, indiferent de locul lor de stabilire, cu condiția să deservească utilizatorii de afaceri stabiliți în UE și să ofere bunuri sau servicii consumatorilor care se află, de asemenea, în cadrul UE.

Propunere pentru modificarea Legii nr.346/2004

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a lansat în dezbatere publică pe 7 iunie: Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii.

Conform notelor de fundamentare ale proiectului, susținerea dezvoltării economice a țării pe termen lung trebuie privită prin prisma încurajării inițiativei antreprenoriale, mai ales în rândul tinerei generații, şi a sprijinirii activității IMM-urilor, în special a celor inovatoare în sectoare profitabile, prin înlăturarea barierelor birocratice şi facilitarea accesului la surse şi instrumente financiare, cu efect multiplicator în economie.

Orientări privind fluxul liber al datelor fără caracter personal

Ca parte a Strategiei privind piața unică digitală, noul Regulament privind fluxul liber al datelor fără caracter personal, care a început să se aplice în statele membre, va permite stocarea și prelucrarea datelor pe întreg teritoriul UE, fără aplicarea unor restricții nejustificate. Scopul orientărilor publicate pe 29 mai este de a-i ajuta pe utilizatori, în special întreprinderile mici și mijlocii, să înțeleagă interacțiunea dintre acest nou regulament și Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), mai ales atunci când seturile de date includ atât date cu caracter personal, cât și date fără caracter personal.

Orientările publicate oferă exemple concrete cu privire la felul în care ar trebui aplicate normele în situația în care o întreprindere prelucrează seturi de date care includ atât date cu caracter personal, cât și date fără caracter personal. Sunt explicate, de asemenea, conceptele de „date cu caracter personal” și de „date fără caracter personal”, precum și conceptul de „seturi de date mixte”; sunt enumerate principiile liberei circulații a datelor prevăzute atât de Regulamentul general privind protecția datelor, cât și de Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal și se explică faptul că ambele regulamente împiedică aplicarea cerințelor de localizare a datelor. și este abordată noțiunea de portabilitate a datelor în sensul Regulamentului privind fluxul liber al datelor fără caracter personal. Orientările includ și obligațiile în materie de autoreglementare prevăzute de cele două regulamente.