Fonduri europene disponibile pentru anul 2020

Conceptul general „fonduri europene” desemnează instrumentele de finanțare nerambursabilă alocate Statelor Membre ale Uniunii Europene (UE), pentru a reduce decalajele de dezvoltare economică și socială dintre acestea. Fondurile europene sunt gestionate în comun de Comisia Europeană și de fiecare stat membru în parte. Pentru România, Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI) sunt principala sursă de finanțare a Programelor Operaționale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economică și socială la nivel național conform Ministerului Fondurilor Europene (MFE). Fondurile ESI cuprind:

  • Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
  • Fondul Social European (FSE);
  • Fondul de Coeziune (FC);
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
  • Fondul European pentru Pescuit și Afaceri Maritime (FEPAM).

Complementar, dezvoltarea agriculturii se finanțează și prin plățile directe suportate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA). Ajutoarele pentru categoriile de persoane defavorizate sunt asigurate din Fondul European de Ajutor pentru cele mai Defavorizate Persoane (FEAD).

Situația fondurilor europene la 31 ianuarie:

  • 11,69 mld. euro bani europeni intrați în România prin Politica de Coeziune și Politica Agricolă. Acestor sume li se adaugă încă 7,92 mld. euro plăți directe către fermieri;
  • 26,43 mld. euro – valoarea totală a liniilor de finanțare deschise, reprezentând 96,5% din alocarea totală a României;
  • 46,75 mld. euro valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanțare;
  • 29,4 mld. euro valoarea totală a contractelor de finanțare semnate, iar rata de contractare a ajuns la 105% din alocare.

Rata de absorbție a României este 38% raportat la media UE, care este de 31%.

Proiecte finanțate din fonduri europene prin MFE:

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) – răspunde provocărilor de dezvoltare identificate la nivel național în ceea ce priveşte infrastructura şi resursele. POIM beneficiază de o alocare financiară de cca. 10,84 mld. euro din care 6,93 mld. euro Fond de Coeziune şi 2,28 mld. euro Fond European de Dezvoltare Regională, la care se adaugă o cofinanţare totală de cca. 1,63 mld. euro.

Programul Operațional Capital Uman (POCU) – dispune de o alocare totală de aproximativ 5 miliarde de euro, din care 4,326 miliarde de euro contribuţie UE (FSE: 4,220 miliarde euro + YEI/ILMT: 105,9 milioane euro); stabileşte priorităţile de intervenţie ale României în domeniul ocupării forţei de muncă, al incluziunii sociale şi al educaţiei. Obiectivul major urmărit îl reprezintă dezvoltarea resurselor umane prin creşterea accesului la un sistem de educaţie şi formare profesională de calitate, stimularea ocupării, cu precădere pentru tineri, reducerea sărăciei şi a excluziunii sociale prin facilitarea accesului la servicii sociale şi de sănătate.

Programul Operațional Competitivitate (POC) – susține investiții care răspund nevoilor și provocărilor legate de nivelul redus al competitivității economice, în  cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) și în Tehnologia Informației și a Comunicațiilor (TIC). Aceste intervenții orizontale în economie și societate generează creștere și sustenabilitate. Programul are o alocare financiară de cca. 1,3 mld. euro.

Programul Operaţional Asistență Tehnică (POAT) – are drept scop asigurarea unui proces de implementare eficientă şi eficace a Fondurilor Europene Structurale și de Investiții în România în conformitate cu principiile şi regulile de parteneriat, programare, evaluare, comunicare, management, inclusiv management financiar, monitorizare şi control, pe baza responsabilităților împărţite între Statele Membre şi Comisia Europeană. Pachetul financiar total pentru programul operațional este stabilit la suma de 252 765 958 EUR.

Proiecte finanțate din fonduri europene prin alte ministere:

  • Programul Operațional Regional (POR) – Drumuri județene, șosele de centură, pasaje rutiere, poduri, infrastructura de sănătate – spitale regionale, ambulatorii, centre de intervenție integrate prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
  • Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) – Modernizarea administrației pentru servicii publice competitive și de calitate. Sprijină ONG-urile, partenerii sociali și instituțiile de învățământ prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA).
  • Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) – Susține agricultura, finanțează infrastructura rurală și sprijină crearea de locuri de muncă la sate prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
  • Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM) – Sprijină dezvoltarea pescuitului și a acvaculturii. Susține protejarea mediului înconjurător și refacerea biodiversității marine prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Finanțare prin fonduri europene

Pentru a beneficia de finanțare din fonduri europene, o primă condiție este să vă asigurați că ideea proiectului se încadrează în domeniile de eligibilitate ale fondurilor, respectiv Programul Operațional / Axa Prioritară / Apelul de proiecte, precum și asupra faptului că entitatea ce va fi propusă ca beneficiar îndeplinește condițiile de eligibilitate impuse prin Ghidul Solicitantului aferent și completarea cererii de finanțare. Obținerea finanțării depinde în cea mai mare măsură de corectitudinea completării cererii de finanțare, de calitatea proiectului, precum și de respectarea tuturor condițiilor specifice Programului Operațional din care se solicită finanțare. Proiectele se depun online, în sistemul informatic MySMIS2014. Pe scurt, etapele parcurse de la depunerea cererii de finanțare și până la semnarea contractului/deciziei de finanțare sunt următoarele:

  • Evaluarea cererii de finanțare și a anexelor aferente de către ofițerii de evaluare din cadrul AM/OI;
  • Eventuale solicitări de clarificări către solicitanți pentru revizuire/completare cerere de finanțare;
  • Transmiterea răspunsului la solicitarea de clarificări către AM/OI de către solicitant;
  • Notificarea solicitantului cu privire la aprobarea proiectului spre finanțare;
  • Elaborarea contractului/deciziei de finanțare la nivelul AM și transmiterea către solicitant în vederea semnării de către reprezentantul legal;
  • Semnarea contractului/deciziei de finanțare de către reprezentantul legal al AM.

Adeco – Advisory Development & Consultancy Services vă stă la dispoziție pentru accesarea și implementarea proiectelor de finanțare din fonduri europene nerambursabile.