Particularitățile anulării codului de TVA

Anularea din oficiu a codului de TVA al unei persoane impozabile

Potrivit Codului de procedură fiscală, există anumite situaţii în care un contribuabil este declarat inactiv din oficiu, fapt ce atrage anularea codului de TVA. Concret, art. 92 din actul normativ citat enumeră șapte situații în care firma poate fi declarată inactivă din punct de vedere fiscal, după cum urmează:

  • nu îşi îndeplineşte, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege;
  • se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia;
  • organul fiscal central constată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat;
  • inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerţului;
  • durata de funcţionare a societăţii este expirată;
  • societatea nu mai are organe statutare;
  • durata deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social este expirată (această durată poate fi determinată de perioada de valabilitate înscrisă în contractul de închiriere sau în contractul de comodat depus la Oficiul Registrului Comerțului).

Pe lângă anularea din oficiu a codului de TVA în momentul în care este declarat inactiv, un contribuabil poate rămâne fără cod de TVA și în următoarele situaţii:

  • atunci când asociații/administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabilă însăși au/au avut înscrise în cazierul fiscal anumite fapte de natură penală;
  • în situația în care firma nu au depus pe parcursul a șase luni consecutive niciun decont de TVA;
  • atunci când contribuabilul a depus deconturi pe „zero”.
  • în situaţia în care persoana impozabilă nu era obligată și nici nu avea dreptul să solicite înregistrarea în scopuri de TVA;
  • atunci când persoana impozabilă cere scoaterea din evidențele persoanelor înregistrate în scopuri de TVA pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA;
  • atunci când persoana impozabilă nu justifică intenția și capacitatea de a desfășura activitate economică.

În foarte multe situații, anularea înregistrării codului de TVA s-a efectuat prin decizie emisă de sistemul electronic al ANAF ce constata nedepunerea deconturilor de TVA pentru 6 luni.

În multe dintre aceste cazuri, deconturile de TVA au fost depuse la registratura ANAF fără să fie prelucrate sau au fost transmise electronic, existând confirmarea de primire si din diverse considerente nu se regăsesc în evidența ANAF. O astfel de situație a condus la invalidarea codului de TVA al respectivului operator economic însă este o eroare evidenta.

Astfel, în cazul în care se constată ca persoanei impozabile i s-a anulat din oficiu in mod eronat codul de TVA, aceasta va fi reînregistrată in scopuri de TVA.

In aceasta situație se emite un nou certificat de înregistrare in scopuri de TVA in care se menține data inițială a înregistrării in scopuri de TVA din certificatul fiscal anterior.

Certificatul emis se comunica persoanei impozabile, conform prevederilor din Codul de procedura fiscala, fie direct la registratura ANAF, fie prin posta ori prin publicarea pe site-ul ANAF.

Obligații fiscale pe perioada anulării codului de TVA

Obligațiile de natură fiscală în ceea ce privește TVA pe care le au contribuabilii pe perioada în care nu dețin un cod de taxă valid din cauza faptului că acesta a fost anulat din oficiu de organele fiscale se referă la dreptul de deducere și respectiv, la ajustarea TVA.

Dreptul de deducere a TVA:

Persoanele cărora li s-a anulat codul de TVA din oficiu de organele fiscale nu beneficiază pe perioada respectivă de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adăugată aferente achizițiilor efectuate, dar sunt supuse obligației de plată a TVA colectate.

Ajustarea TVA:

  • Nu se fac ajustări ale TVA aferente serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor și activelor corporale fixe în curs de execuție (adică a bunurilor care nu reprezintă bunuri de capital).
  • Există obligația ajustării taxei pentru bunurile de capital. Entitatea al cărei cod de TVA este anulat la cerere în vederea aplicării regimului special de scutire conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal (nu depășește pragul de 220.000 lei) este obligată să ajusteze suma taxei deduse pentru bunurile de capital, mijloacele fixe, obiectele de inventar și mărfurile achiziționate, existente în sold/stoc la data anulării codului de înregistrare în scopuri de TVA. De asemenea, ajustarea se efectuează și pentru serviciile neutilizate.

Ajustarea deducerii se face în perioada fiscală în care intervine evenimentul care generează ajustarea și se realizează pentru toată taxa aferentă intervalului rămas din perioada de ajustare, incluzând anul în care apare modificarea destinației de utilizare. Ajustarea taxei deductibile se efectuează în cadrul perioadei de ajustare după cum urmează:

  • pe o perioadă de cinci ani, pentru bunurile de capital achiziționate sau fabricate, altele decât bunurile imobile;
  • pe o perioadă de 20 de ani, pentru construcția sau achiziția unui bun imobil, precum și pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, dacă valoarea fiecărei transformări sau modernizări este de cel puțin 20% din valoarea totală a bunului imobil/părții de bun imobil după transformare sau modernizare.

Contribuabilul căruia i-a fost anulat din oficiu codul de TVA este obligat să își ajusteze TVA dedusă inițial. El trebuie să țină cont de următoarele reguli:

  • activele corporale fixe care nu sunt amortizate integral la data anulării înregistrării în scopuri de TVA, altele decât cele care sunt considerate bunuri de capital, precum și bunurile de capital aflate în patrimoniu, pe perioada în care persoana impozabilă nu are un cod valabil de TVA, se consideră că sunt alocate unei activități fără drept de deducere, fiind obligatorie ajustarea taxei deduse inițial;
  • sumele rezultate din ajustare se declară în ultimul decont de TVA depus (formularul 300). In cazul în care contribuabilul nu a evidențiat corect sau nu a efectuat ajustările de taxa prevăzute, atunci el va declara sumele rezultate din ajustarea taxei prin depunerea formularului 307 „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea TVA”;
  • TVA rezultată din ajustare se achită la bugetul de stat până la data depunerii decontului/declarației.

Taxa pe valoarea adăugată deductibilă aferentă bunurilor de capital se ajustează și se evidențiază în decontul de taxă aferent perioadei fiscale în care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.

Ajustarea reprezintă exercitarea dreptului de deducere, atunci când persoana impozabilă câștigă dreptul de deducere potrivit legii, denumită ajustare pozitivă, sau anularea totală ori parțială a deducerii exercitate în situația în care persoana impozabilă pierde potrivit legii dreptul de deducere, denumită ajustare negativă.

Numărul ajustărilor poate fi nelimitat, acesta depinzând de modificarea destinației bunului respectiv în perioada de ajustare, respectiv pentru operațiuni care dau sau nu drept de deducere. După expirarea perioadei de ajustare nu se mai fac ajustări ale taxei deductibile aferente bunurilor de capital.

În vederea ajustării taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate să țină un registru al acestora, în care să evidențieze pentru fiecare bun de capital următoarele informații:

  • data achiziției, fabricării, finalizării construirii sau transformării/modernizării;
  • valoarea (baza de impozitare) bunului de capital;
  • taxa deductibilă aferentă bunului de capital;
  • taxa dedusă;
  • ajustările efectuate.

Perioada de ajustare începe:

  • de la data de 1 ianuarie a anului în care bunurile au fost achiziționate sau fabricate, pentru bunurile de capital, altele decât bunurile imobile, dacă acestea au fost achiziționate sau fabricate după data aderării;
  • de la data de 1 ianuarie a anului în care bunurile sunt recepționate, pentru bunurile imobile care sunt construite, și se efectuează pentru suma integrală a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa plătită sau datorată înainte de data aderării, dacă anul primei utilizări este anul aderării sau un alt an ulterior celui aderării;
  • de la data de 1 ianuarie a anului în care bunurile au fost achiziționate, pentru bunurile imobile, și se efectuează pentru suma integrală a taxei deductibile aferente bunului de capital, inclusiv pentru taxa plătită sau datorată înainte de data aderării, dacă faptul generator de taxă a intervenit în anul aderării sau într-un an ulterior celui aderării;
  • de la data de 1 ianuarie a anului în care bunurile sunt folosite pentru prima dată după transformare sau modernizare, pentru transformările sau modernizările bunurilor imobile a căror valoare este de cel puțin 20% din valoarea totală a bunului imobil/părții de bun imobil după transformare sau modernizare, și se efectuează pentru suma taxei deductibile aferente transformării sau modernizării, inclusiv pentru suma taxei deductibile aferente respectivei transformări sau modernizări, plătită ori datorată înainte de data aderării, dacă anul primei utilizări după transformare sau modernizare este anul aderării sau unul ulterior aderării.

Nu se efectuează ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital în situația în care suma care ar rezulta ca urmare a fiecărei ajustări aferente unui bun de capital este mai mică de 1.000 lei.

Ajustarea se reflectă în ultimul decont de taxă (formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”) depus pentru perioada fiscală în care a fost anulată înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile.

În situația în care contribuabilul nu a efectuat ajustările de taxă în ultimul decont sau a efectuat ajustări incorecte, ajustarea se reflectă în formularul 307 „Declarație privind sumele rezultate din ajustarea/corecția ajustărilor/regularizarea taxei pe valoarea adăugată”, al cărui model este aprobat prin ordin al președintelui ANAF.

Obligații contabile pe perioada anulării codului de TVA

După anularea codului de TVA, societatea nu mai poate utiliza conturile specifice de TVA (4426 „TVA deductibilă”, 4427 „TVA colectată”, 4424 „TVA de recuperat” și 4423 „TVA de plată”), motiv pentru care valoarea taxei colectate va fi înregistrată prin creditul contului 446 „Alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate” (analitic distinct), în corespondență cu debitul contului 635 „Cheltuieli cu alte impozite, taxe și vărsăminte asimilate” (analitic distinct), iar valoarea TVA deductibile va fi trecută în contul 371 „Mărfuri”.

Redobândirea codului de înregistrare în scopuri de TVA

Conform O.U.G. Nr. 84/2016 din 16 noiembrie 2016 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, contribuabilii, persoane impozabile stabilite în România, declaraţi inactivi conform Codului de procedură fiscală, care desfăşoară activităţi economice în perioada de inactivitate, sunt supuşi obligaţiilor privind plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale obligatorii prevăzute de prezentul cod, dar, în perioada respectivă, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor efectuate.

În cazul înregistrării în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabilă îşi exercită dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea taxei în primul decont de taxă prevăzut la art. 323 depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile.

După înregistrarea în scopuri de taxă conform art. 316 alin. (12), pentru livrările de bunuri/prestările de servicii efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, contribuabilii emit facturi în care înscriu distinct taxa pe valoarea adăugată colectată în perioada respectivă, care nu se înregistrează în decontul de taxă depus conform art. 323.

În situaţia în care inactivitatea şi reactivarea, potrivit Codului de procedură fiscală, sunt declarate în acelaşi an fiscal, cheltuielile respective vor fi luate în calcul la determinarea rezultatului fiscal potrivit prevederilor titlului II, începând cu trimestrul reactivării.

Beneficiarii care achiziţionează bunuri şi/sau servicii de la persoane impozabile stabilite în România, după înscrierea acestora ca inactivi în Registrul contribuabililor inactivi/reactivaţi conform Codului de procedură fiscală, nu beneficiază de dreptul de deducere a cheltuielilor şi a taxei pe valoarea adăugată aferente achiziţiilor respective, cu excepţia achiziţiilor de bunuri efectuate în cadrul procedurii de executare silită şi/sau a achiziţiilor de bunuri/servicii de la persoane impozabile aflate în procedura falimentului, potrivit Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul înregistrării în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) a furnizorului/ prestatorului, beneficiarii care au achiziţionat bunuri şi/sau servicii în perioada în care furnizorul/prestatorul a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat îşi exercită dreptul de deducere a TVA pentru achiziţiile respective, pe baza facturilor emise de furnizor/prestator conform alin. (6), prin înscrierea taxei în primul decont de taxă prevăzut la art. 323 depus după înregistrarea furnizorului/prestatorului sau, după caz, într-un decont ulterior.

Pe scurt conform art. 316 alin. (11) din Codul fiscal reglementează situațiile în care organele fiscale competente le pot anula contribuabililor înregistrarea în scopuri de TVA. Alin. (12) al aceluiași articol pune în evidență cazurile în care persoanele impozabile cărora li s-a anulat codul de TVA și-l pot redobândi.

Atunci când un contribuabil al cărui cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat îndeplinește condițiile de reactivare, respectiv dacă a încetat situația care a condus la anulare, acesta poate solicita reînregistrarea prin depunerea unei cereri la organul fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrat.

Organul fiscal competent verifică dacă sunt îndeplinite condițiile de reactivare, respectiv dacă a încetat situația care a condus la anularea codului de înregistrare în scopuri de TVA. Rezultatele analizei efectuate se înscriu într-un referat, iar pe baza acestuia se întocmește decizia de reactivare. Pe lângă anularea din oficiu a codului de înregistrare în scopuri de TVA în momentul în care este declarat inactiv conform Codului de procedură fiscală, contribuabilul poate rămâne fără cod de TVA și în situațiile prezentate mai jos.

Pentru mai multe informații vă invităm să consultați:

Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, act normativ care aduce numeroase modificări atât Codului fiscal, cât şi Codului de procedură fiscală.

Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 22/13.01.2016, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial nr. 688/10.09.2015, cu modificările și completările ulterioare.