Newsletter Mai 2019

Măsuri de reducere a riscurilor în sistemul bancar

Consiliul UE a adoptat  pe 14 Mai un pachet legislativ cuprinzător care va reduce riscurile în sectorul bancar și va consolida în continuare capacitatea băncilor de a face față unor potențiale șocuri.

Pachetul aduce legislației privind cerințele de capital (Regulamentul nr. 575/2013 și Directiva 2013/36/UE) modificări care consolidează pozițiile de capital și de lichiditate ale băncilor și întărește cadrul de redresare și de rezoluție a băncilor aflate în dificultate (Directiva 2014/59/UE și Regulamentul nr. 806/2014).

Propunerile pun în aplicare reformele convenite la nivel internațional în urma crizei financiare din 2007-2008, în vederea consolidării sectorului bancar și a soluționării provocărilor rămase la adresa stabilității financiare. Prezentate în noiembrie 2016, acestea includ elemente convenite de Comitetul de la Basel pentru supraveghere bancară și de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (CSF).

Pachetul bancar include, de asemenea, o serie de măsuri specifice care răspund particularităților UE, cum ar fi stimulentele pentru investiții în infrastructuri publice și în IMM-uri sau un cadru al riscului de credit care să faciliteze eliminarea creditelor neperformante.

Începând cu 15 mai, apeluri mai ieftine către alte țări din UE

Începând cu data de 15 mai, pentru toate apelurile și SMS-urile internaționale efectuate în interiorul UE se va aplica un nou tarif maxim. Astfel, consumatorii care vor efectua un apel din țara lor în altă țară din UE vor plăti maximum 19 cenți pe minut (+ TVA) și 6 cenți pe mesaj SMS (+ TVA).

Aceste noi plafoane tarifare pentru apelurile și SMS-urile internaționale efectuate în UE fac parte, împreună cu eliminarea tarifelor de roaming care a avut loc în iunie 2017, din procesul de revizuire la nivelul UE a normelor din domeniul telecomunicațiilor, un proces menit să asigure o mai strânsă coordonare între state în materie de comunicații electronice și să consolideze rolul Organismului Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC).

Norme noi care simplifică obligațiile de raportare din legislația privind protecția mediului

Consiliul UE îmbunătățește coerența și consecvența obligațiilor de raportare în domeniul protecției mediului din legislația UE prin modificarea a zece acte legislative. Obiectivele regulamentului adoptat pe 21 Mai sunt raționalizarea obligațiilor de raportare, reducerea costurilor administrative, îmbunătățirea calității datelor disponibile pentru evaluări viitoare și sporirea transparenței.

Modificările se vor aplica în cazul a zece acte legislative din domeniul protecției mediului:

  • Directiva 86/278/CEE privind nămolurile de epurare;
  • Directiva 2002/49/CE privind zgomotul ambiental;
  • Directiva 2007/2/CE privind infrastructura pentru informații spațiale în Comunitatea Europeană (Inspire);
  • Directiva 2009/147/CE privind păsările;
  • Regulamentul (CE) nr. 166/2006 privind Registrul European al Poluanților Emiși și Transferați (EPRTR);
  • Directiva 2010/63/CE privind testarea pe animale;
  • Regulamentul (UE) nr. 995/2010 privind lemnul;
  • Regulamentul (CE) nr. 2173/2005 privind asigurarea respectării legislației, guvernanța și schimburile comerciale în domeniul forestier (FLEGT);
  • Regulamentul (CE) nr. 338/97 privind Convenția privind comerțul internațional cu specii ale faunei și florei sălbatice pe cale de dispariție (CITES);
  • Directiva 2004/35/CE privind răspunderea pentru mediul înconjurător.

Acces la finanțare – schema de ajutor de stat 807/2014

Pentru anul 2019, în legea bugetului de stat nr. 50/2019 sunt prevăzute credite de angajament pentru acordarea de ajutoare de stat în valoare de peste 1,6 mld. lei, ceea ce presupune finanțarea unor proiecte de investiții de cel puțin 4 mld. de lei. Este cel mai mare buget anual alocat de la începutul schemei până în prezent.

Pentru a facilita accesul la finanțare pentru cât mai multe proiecte de investiții cu impact major în economie, Ministerul Finanțelor Publice a adoptat o serie de modificări de flexibilizare și simplificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, printre care: diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții pentru a fi eligibile la 1 milion de euro, posibilitatea demarării proiectului de investiții de la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, simplificarea planului de investiții, au facilitat accesul la finanțare a unui număr mai mare de societăți cât și a firmelor cu capital românesc.