Newsletter Noiembrie 2019

Activitatea întreprinderilor din industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă, în anul 2018

Comparativ cu anul 2017 numărul total de întreprinderi active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piață) a crescut cu 4,2%. La sfârşitul anului 2018, sectorul industrie însuma 57756 întreprinderi, respectiv 10,5% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piață). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piață, respectiv 47,7%.

Structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 38,2%, servicii de piață 32,8%, construcții 14,9%, comerț 14,1%. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (40,1%), întreprinderile din construcţii deţinând numai 5,9%.

Politica industrială – recomandări

Comisia europeană a publicat pe 5 noiembrie recomandările unui grup de experți, Forumul strategic privind proiectele importante de interes european comun, pentru a stimula competitivitatea și poziția de lider a Europei la nivel mondial în șase sectoare industriale strategice și orientate spre viitor: vehiculele conectate, ecologice și autonome; tehnologiile și sistemele pe bază de hidrogen; asistența medicală inteligentă; internetul obiectelor cu aplicații în industrie; o industrie cu emisii reduse de dioxid de carbon; și securitatea cibernetică.

UE a instituit norme flexibile privind ajutoarele de stat pentru a facilita PIIEC. În decembrie 2018, Comisia a aprobat, în temeiul cadrului privind ajutoarele de stat pentru proiectele importante de interes european comun, investiții publice în valoare de 1,75 miliarde EUR, care vor debloca investiții private suplimentare în valoare de 6 miliarde EUR pentru cercetare și inovare în domeniul microelectronicii.

Evoluția inflației

Banca Națională a României a publicat Raportul asupra inflației – noiembrie 2019. Rata anuală a inflației IPC a revenit la limita superioară a intervalului de variație asociat țintei staționare de 2,5 la sută ±1 punct procentual, încheind trimestrul III 2019 la nivelul de 3,49 la sută (cu 0,35 puncte procentuale sub cel consemnat în luna iunie și, respectiv, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul prevăzut în cea mai recentă prognoză).

Determinante pentru tendința dezinflaționistă au fost ieftinirile înregistrate pe segmentul legumelor, în contextul materializării unei recolte favorabile la nivel european. Influențe de sens opus au provenit din partea prețurilor produselor din tutun, respectiv a dinamizării ușoare a inflației de bază CORE2 ajustat, indicând persistența presiunilor inflaționiste din partea factorilor fundamentali. Rata anuală medie a inflației și-a continuat scăderea pe parcursul trimestrului III, până la 3,8 la sută în cazul indicelui determinat pe baza metodologiei naționale – IPC, și, respectiv, 3,9 la sută pentru indicatorul calculat conform structurii armonizate – IAPC.

200 de milioane EUR pentru promovarea produselor agroalimentare europene în UE și în afara UE

În 2020, Comisia Europeană va aloca 200,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a produselor agroalimentare din UE atât pe plan intern, cât și extern. Programul de lucru pentru 2020 aferent politicii de promovare, care a fost adoptat de Comisie, prezintă principalele priorități ale acestui sprijin. Politica UE în domeniul promovării produselor agroalimentare este concepută pentru a ajuta sectorul de resort să profite de piața agroalimentară mondială, din ce în ce mai mare și mai dinamică, pentru a spori gradul de cunoaștere a sistemelor de calitate, inclusiv cele privind produsele ecologice, și pentru a ajuta producătorii în cazul în care aceștia se confruntă cu perturbări ale pieței.

Cererile de propuneri pentru viitoarele campanii din 2020 vor fi publicate în ianuarie 2020. O gamă largă de organisme, precum organizațiile profesionale, organizațiile de producători și grupurile agroalimentare responsabile cu activități de promovare sunt eligibile pentru a solicita finanțare și pentru a-și depune propunerile.