Newsletter Octombrie 2018

România va avea un Registru Naţional de Franciză

Având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri urgente pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei, precum şi introducerea unor elemente noi care necesită o corelare urgentă a anumitor prevederi din textul actului normativ actual cu cel al legislaţiei europene în domeniu, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat lansează în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr. 52/1997 privind regimul juridic al francizei.

Registrul Național de Franciză (RNF) are ca scop principal înregistrarea unei serii de informații, astfel ca procesul decizional al candidatului care doreste sa acceada intr-o retea sa fie mai ferit de orice suspiciune ca s-ar desfășura prin mijloace improprii, intrucat registrul va afișa o fisa succinta, dar clara a francizei respective si va cuprinde informatii verificate in prealabil de catre Asociatia Romana de Franciza.

Totodată, prin modificarea ordonanței, se va impune obligația informării consumatorilor asupra calității de entitate independenta a francizatului, într-o manieră lizibila și vizibilă, inclusiv prin mențiunile ce trebuie făcute pe documente și reclama publicitară, atât în interiorul, cât și exteriorul locului de vânzare.

Modificări în domeniul insolvenței

Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 88/2018 din 27 septembrie 2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul insolvenței și a altor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 840 în data de 2 octombrie 2018.

Conform expunerii de motive sunt indicate: necesitatea eficientizării mecanismelor de recuperare a creanțelor bugetare față de societățile aflate în stare de insolvență, cu respectarea șanselor de redresare a acestora, ținând seama de necesitatea adoptării unor măsuri menite să evite afectarea mediului concurențial prin folosirea procedurilor insolvenței în mod abuziv de către unii debitori care utilizează mecanismele reglementate de legea insolvenței cu scopul de a se sustrage de la plata sumelor datorate bugetului general consolidat, având în vedere că eficientizarea procedurilor de insolvență și îmbunătățirea protecției drepturilor creditorilor contribuie în mod substanțial la îmbunătățirea climatului de afaceri, creând astfel premisele pentru redresarea afacerilor viabile și recuperarea mai rapidă a creanțelor, inclusiv a celor bugetare, fiind în concordanță atât cu interesul bugetar, cât și cu interesul economico-social general al României.

Norme noi pentru a îmbunătăți funcționarea cotidiană a sistemului actual de TVA

Comisia Europeană a salutat progresele înregistrate de statele membre în privința îmbunătățirilor atât de necesare ale modului în care funcționează taxa pe valoarea adăugată (TVA) în UE.

O nouă măsură pentru a le permite statelor membre să își alinieze cotele de TVA aplicate publicațiilor electronice, impozitate în prezent la cota standard în majoritatea statelor membre, la regimul mai favorabil aplicat în prezent publicațiilor tipărite tradiționale. Decizia de astăzi este ultima etapă necesară pentru a garanta că inegalitatea de tratament dintre cele două produse – publicațiile pe hârtie față de publicațiile digitale – va fi de domeniul trecutului. Acest acord este de bun augur pentru viitoarele discuții privind cea mai recentă propunere a Comisiei, menită să asigure faptul că statele membre dispun de o mai mare flexibilitate în ceea ce privește stabilirea cotelor de TVA, după cum consideră de cuviință.

Aprobarea termenului de emitere și transmitere a deciziilor de impunere privind stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii 2016 și 2017

Până la data de 30 octombrie 2018, organul fiscal central competent stabilește obligațiile anuale de plată a contribuției de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii fiscali 2016 și 2017, emite și transmite deciziile de impunere anuală pentru aceste obligații conform ordinului nr. 2323/2018 din 19 septembrie 2018 pentru aprobarea termenului de emitere și transmitere a deciziilor de impunere privind stabilirea contribuțiilor de asigurări sociale datorate de persoanele fizice pentru anii 2016 și 2017 publicat în Monitorul Oficial nr. 854 din 9 octombrie 2018.

Statele membre UE vor beneficia de investiții în domeniile mediului, naturii și politicilor climatice în valoare de un sfert de miliard de euro

Comisia Europeană a aprobat un pachet de investiții în valoare de 243 de milioane EUR din bugetul UE pentru proiecte din cadrul programului LIFE care sprijină natura, mediul și calitatea vieții în cadrul tranziției Europei către un viitor mai sustenabil și cu emisii scăzute de dioxid de carbon.

Finanțarea UE în cadrul programului LIFE pentru mediu și politici climatice va mobiliza investiții suplimentare, ajungând la un total de 430,7 milioane EUR, destinate unui număr de 142 de proiecte noi. Prin finanțarea a numeroase proiecte transnaționale, LIFE va avea un impact în fiecare stat membru al UE.

Fonduri în valoare de 196,2 milioane EUR vor fi alocate pentru proiecte în domeniul mediului și al utilizării eficiente a resurselor, al naturii și biodiversității, precum și al guvernanței și informării în domeniul mediului.

Barometrul industrial publicat în octombrie

După patru luni de activitate slabă care în august se apropiase de contracţie, în luna septembrie industria şi-a revenit. Schimbarea cea mai semnificativă este creşterea comenzilor, în special pe baza cererii pentru export, dar fluxul comenzilor noi a adus şi creşterea costurilor şi a importurilor, urmate de preţuri mai mari la produsele industriale. Deocamdată managerii nu par convinşi că redresarea va fi lină şi uniformă în lunile care urmează. Pe de-o parte, le-a venit inima la loc şi se aşteaptă ca cererea să continue. Pe de altă parte, sunt mai puţin optimişti în legătură cu exportul şi cu nivelul costurilor de producţie.

Notă: Începând din 2014, în fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.