Raport 2019 privind egalitatea de gen

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii din acest an, Comisia Europeană a publicat raportul său din 2019 privind egalitatea dintre femei și bărbați în UE. Vestea bună este că Europa face progrese; cu toate acestea, trebuie să accelerăm ritmul conform comunicatului de presă al Comisiei Europene.

Conform aceleiași surse, Comisia Juncker a acționat pe toate fronturile pentru a îmbunătăți viața femeilor în Europa, prin combaterea violenței împotriva acestora, prin eliminarea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați, precum și prin instituirea, în beneficiul familiilor, a unor condiții mai bune din punctul de vedere al echilibrului dintre viața profesională și cea privată.

Activitatea actualei Comisiei privind politica în domeniul egalității de gen se bazează pe „Angajamentul strategic pentru egalitatea de gen în perioada 2016-2019”, care se axează pe cinci domenii prioritare:

  • sporirea participării femeilor pe piața forței de muncă și egalitatea dintre femei și bărbați din punctul de vedere al independenței economice;
  • reducerea diferențelor dintre femei și bărbați în materie de remunerare, de câștiguri și de pensii, combătându-se astfel sărăcia în rândul femeilor;
  • promovarea egalității dintre femei și bărbați în cadrul procesului decizional;
  • combaterea violenței bazate pe gen și protejarea și sprijinirea victimelor, precum și
  • promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor în întreaga lume.

Raportul publicat arată că s-au înregistrat unele progrese în ceea ce privește egalitatea de gen, însă femeile continuă încă să se confrunte cu inegalități în numeroase domenii:

Rata de încadrare în muncă a femeilor în UE a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, și anume 66,4 % în 2017, însă situația diferă de la un stat membru la altul. Anul trecut, opt state membre au primit în cadrul semestrului european recomandări de a îmbunătăți participarea femeilor pe piața forței de muncă (Austria, Cehia, Germania, Estonia, Irlanda, Italia, Polonia și Slovacia).

Femeile se confruntă cu un risc mai mare de sărăcie, salariile acestora fiind în medie cu 16 % mai mici decât cele ale bărbaților. Această diferență se transferă în decalajul dintre pensiile bărbaților și cele ale femeilor, care era de 35,7 % în 2017. În unele țări, peste 10 % din femeile în vârstă nu își pot permite asistența medicală necesară.

Femeile sunt în continuare foarte slab reprezentate în cadrul parlamentelor și al guvernelor. Numai 6 din cele 28 de parlamente naționale din UE au fost conduse de o femeie și șapte din zece membri ai parlamentelor naționale din UE sunt bărbați. Deși procentul actual de 30,5 % de femei care ocupă funcția de ministru este cel mai ridicat din 2004, când au început să fie disponibile date pentru toate statele membre, există în continuare elemente care sugerează că există tendința ca femeilor să li se aloce portofolii care sunt considerate ca având o prioritate politică mai redusă.

Plafonul de sticlă rămâne o realitate în mediul de afaceri, doar 6,3 % din posturile de director general ale principalelor societăți cotate la bursă în UE fiind deținute de femei.

Pentru mai multe informații: Raportul din 2019 privind egalitatea de gen