Platforma E-Consultare

În prezent, instrumentele prin care cetățenii pot lua parte în mod direct la decizii nu sunt suficient de cunoscute la nivelul populației largi. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic realizează deja, prin colectarea manuală a proiectelor de acte normative aflate în consultare publică un buletin informativ numit „E-Consultare”, diseminat către câteva mii de organizații și persoane interesate.

Deși există oportunitatea de a transmite direct sugestii, instituțiile reclamă că uneori, la nivelul unor acte normative, există foarte puține propuneri primite, deși subiectele sunt de interes larg pentru societate.

România se schimbă, viteza de comunicare afectează și acest domeniu, astfel că E-Consultare reprezintă răspunsul Guvernului la așteptările societății civile față de un proces legislativ eficient și participativ. Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic și-a dedicat mandatul dezvoltării condițiilor pentru ca societatea civilă să poată participa în mod eficient în procesul decizional, E-Consultare fiind proiectul concret realizat în această privință.

E-Consultare este disponibil oricărei persoane fizice sau juridice interesate, locuind fie în România fie în străinătate.

Informații regăsite

Această aplicație vine, într-o manieră simplă și creativă, în sprijinul celor care urmăresc și au nevoie să se implice, cu sugestii și opinii, în procesul de inițiere a diferitelor acte normative, de către ministere. Prin preluarea (manuală, până la standardizarea paginilor de internet ale ministerelor) a tuturor proiectelor de acte normative într-un singur loc. Cei care doresc să cunoască dar și să trimită sugestii și opinii inițiatorilor acestor acte normative o pot face foarte ușor întrucât E-consultare oferă, într-un singur loc:

Lista actelor normative inițiate de fiecare dintre cele 22 de ministere și alte instituții care au calitatea de inițiatori, începând cu data de 1 ianuarie 2016;

Infomații despre termenul limită pentru transmiterea sugestiilor pentru fiecare act normativ în parte, pentru a vă putea planifica să transmiteți opinii în termenul prevăzut pentru consultare;

Date despre adesele de email unde se pot trimite aceste comentarii și link către actul normativ în discuție;

Afișarea și căutarea informațiilor

Actele normative sunt afișate în ordinea termenului limită până la care se pot transmite propuneri, acestea putând fi sortate și după data publicării anunțului sau prin selectarea unui anume inițiator. Persoanele interesate de un anumit act normativ, pot folosi funcția de căutare pentru a introduce cuvinte cheie din titlul acestuia.

Actualizarea acestor informații se face cu o frecvență săptămânală.

Platforma are un cod sursă deschis, disponibil la https://github.com/gov-ithub astfel că acesta poate fi preluat și adaptat pentru orice alt proiect similar (la nivelul forurilor legislative naționale și locale). Această platformă a fost dezvoltată de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) în colaborare cu echipa GovIT Hub din cadrul Cancelariei Prim – Ministrului.

Elaborarea unei propuneri legislative în România se face participativ, conform legii nr. 52/2003 privind transparența decizională:

Instituțiile inițiatoare publică un anunț privind actul normativ aflat în consultare publică, adresa la care se pot transmite sugestii și termenul de primire a sugestiilor, cu cel puțin 30 de zile înainte de avizarea actului normativ;

Termenul de primire a sugestiilor este de cel puțin 10 zile de la publicarea anunțului;

Inițiatorii sunt obligați să răspundă în scris tuturor celor care au transmis propuneri și să justifice preluarea / nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris de cetăţeni şi asociaţiile legal constituite ale acestora.

E-Consultare sprijină societatea civilă să participe la procesul decizional.