Evoluția concurenței în sectoare cheie

Consiliul Concurenței a publicat Raportul privind evoluția concurenței în sectoare cheie pentru anul 2019. După cum se arată în raport, pentru analiza din punct de vedere concurențial a unor sectoare economice cheie din România, s-a avut în vedere structura piețelor respective la nivel național, precum și raportarea acestora la contextul european.

Analiza a fost realizată pe baza unor date statistice sau estimate de către organisme abilitate. În funcție de informațiile disponibile, sectoarele economice cheie au fost analizate luând în calcul: numărul de concurenți activi pe piață, cifre de afaceri, producție realizată etc., abordarea nefiind omogenă, ci adaptată la informațiile disponibile pentru fiecare sector economic în parte. În plus, sursele de date fiind diversificate (raportări interne, estimări ale diverselor organisme externe, s.a.) s-a verificat convergența acestora spre rezultate/concluzii comune, pentru a asigura fundamentarea concluziilor. Au fost analizate sectoarele de: electricitate, gaz, asigurări, telecom, retail alimentar, bancar, ciment și distribuția de carburanți.

În urma realizării analizei au rezultat următoarele aspecte: din punct de vedere al structurii celor mai importante sectoare din economie, în România, nivelul de concurență este relativ ridicat: mai mulți operatori și un grad de concentrare mai redus decât media europeană.

Cu toate acestea, respectivele piețe sunt în același timp relativ subdezvoltate, ratele de penetrare și acoperire a populației fiind mult mai scăzute în România decât în alte state. Astfel, în baza informațiilor disponibile, dintre sectoarele analizate, sectoarele de electricitate, gaz, asigurări, telecom, retail alimentar și bancar se înscriu ca și nivel al gradului de concentrare sub mediile europene corespunzătoare respectivelor sectoare.

Conform raportului, situația pentru fiecare din aceste piețe este următoarea:

  • Piața româneasca de electricitate este o piață concurențială, astfel, indiferent că este vorba despre producție, operare sau vânzare, această piață înregistrează un nivel de concentrare moderat, aflat mult sub media europeană.
  • Piața reglementată a distribuției de gaz cu amănuntul în România are un nivel de concentrare ridicat, apropiat însă de media europeană.
  • Piața generală a asigurărilor are un nivel moderat de concentrare. În plus, se înregistrează un nivel foarte scăzut al gradului de penetrare, România fiind pe unul din ultimele locuri la nivel european în ceea ce privește totalul primelor de asigurare ca procent din PIB și totalul valorii primelor de asigurare pe locuitor. Aceasta poate fi o consecință a nivelului venitului populației, care, în România, este mai mic decât media europeană.
  • Gradul de concentrare al pieței de telefonie mobilă în țara noastră este înalt, însă semnificativ mai scăzut comparativ cu situația la nivel european, unde mai mult de jumătate din țările Europei înregistrează încă un număr de trei operatori principali, România fiind în situația optimă de a înregistra și în prezent patru operatori principali pe această piață.
  • Piața de retail alimentar, putem concluziona că România are o piață puternică, ce înregistrează un nivel de concentrare scăzut, similar celui ce caracterizează piața corespondentă europeană.
  • Indicatorii de concentrare în sectorul bancar arată o concentrare redusă a activelor bancare în România, inferioară valorilor medii specifice UE.
  • Sectoarelor ciment și distribuția de carburanți, sectoare caracterizate de structuri de piață de tip oligopol, cu număr redus de actori integrați pe verticală și generatoare de bariere la intrarea pe piața respectivă, România se încadrează în modelul european, aceste sectoare fiind caracterizate de structuri de piață similare și în celelalte state europene.

Pentru mai multe informații: Consiliul ConcurențeiRaport privind evoluția concurenței în sectoare cheie 2019