Previziunile economice din toamna anului 2018

Conform comunicatului de presă al Comisie Europene cu referire la previziunile economice din toamna anului 2018, se preconizează că în zona euro creșterea se va diminua, de la nivelul de 2,4 % atins în 2017, cel mai ridicat din ultimii 10 ani, la 2,1 % în 2018, urmând ca ulterior să se tempereze și mai mult, ajungând la 1,9 % în 2019 și la 1,7 % în 2020. Aceeași tendință este așteptată și pentru UE-27, creșterea fiind estimată la 2,2 % în 2018, 2,0 % în 2019 și 1,9 % în 2020.

În același comunicat se precizează că situația internațională excepțional de favorabilă de anul trecut a contribuit la susținerea unei activității economice puternice și a investițiilor în UE și în zona euro. În ciuda unui mediu mai incert, se preconizează că toate statele membre vor continua să înregistreze creștere economică, deși într-un ritm mai lent, datorită forței consumului și investițiilor interne. În absența unor șocuri majore, Europa ar trebui să poată susține o creștere economică peste potențial, crearea intensă de locuri de muncă și scăderea șomajului. Acest scenariu de referință este însă supus unui număr din ce în ce mai mare de riscuri de deteriorare interconectate.

Creșterea gradului de incertitudine la nivel mondial, tensiunile comerciale internaționale și creșterea prețurilor petrolului vor avea un efect de frânare a creșterii în Europa. Acest efect ar putea fi amplificat și de perspectiva unei încetiniri a tendințelor pozitive de pe piața muncii și a constrângerilor tot mai puternice la nivelul ofertei într-o serie de state membre, după mai mulți ani de creștere robustă a ocupării forței de muncă.

Se estimează că factorii de creștere economică vor fi din ce în ce mai mult de natură internă: în unele state membre, consumul privat ar trebui să fie stimulat de creșterea salariilor și de anumite măsuri bugetare. Condițiile de finanțare și ratele ridicate de utilizare a capacității ar urma, la rândul lor, să rămână favorabile investițiilor. Pentru prima dată din 2007, se preconizează că în 2019 investițiile vor crește în toate statele membre.

Luând în considerare toți acești factori, produsul intern brut (PIB) ar trebui să-și continue creșterea în toate statele membre, însă ritmul va fi lent și, după toate aparențele, mai slab decât se estimase în vară.

Cu referire la rata șomajului pentru zona euro se prevede o scădere a șomajului la 8,4 % anul acesta, apoi la 7,9 % în 2019 și la 7,5 % în 2020. În UE-27, rata șomajului este estimată la 7,4 % în acest an, după care va scădea la 7 % în 2019 și la 6,6 % în 2020. Aceasta ar fi cea mai scăzută rată a șomajului înregistrată de la începutul seriei lunare de date privind șomajul, în ianuarie 2000.

Se preconizează că inflația globală va rămâne moderată pe parcursul perioadei de prognoză. În zona euro, se estimează că inflația va atinge 1,8 % în 2018 și 2019 și că va scădea la 1,6 % în 2020.

Creșterea prețurilor petrolului a dus la creșterea inflației în acest an și se preconizează că efectele de bază puternice și pozitive vor continua în primul trimestru al anului viitor. Deși inflația de bază, care exclude prețurile energiei și ale produselor alimentare neprelucrate, a fost relativ atenuată anul acesta până în prezent, se estimează că ea se va face din nou simțită ca principal factor determinant al inflației globale în 2020, în condițiile în care salariile cresc pe fondul restrângerii piețelor muncii.

Pentru mai multe informații: previziunile economice din toamna anului 2018