Programul de promovare a exporturilor

Guvernul a aprobat continuarea a trei scheme de minimis pentru sprijinirea operatorilor economici, prin Programul de promovare a exporturilor, gestionat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA).

Cele trei scheme sunt conforme cu legislația UE și acoperă următoarele tipuri de acțiuni: participarea la târguri internaționale, participarea la misiuni economice și realizarea de studii de piață.

Stimularea cu fonduri de la bugetul de stat a operatorilor economici pentru promovarea exportului pe piețele externe s-a reflectat în ritmul de creștere al volumului de export al României din ultimii ani:

2015 +4,1%

2016 +5,1%

2017 +9,2%

2018 +8,1%

Bugetul total estimat al măsurilor pentru perioada 2019-2020 este de 105,8 milioane lei. În proiectul de buget, în 2019 s-au propus credite de angajament de 70 milioane lei și credite bugetare de 50 milioane lei, pentru aceste măsuri.

Implementarea schemelor de ajutor de minimis se face în baza consultării între MMACA și membrii Consiliului de Export, reprezentanți ai federațiilor, patronatele de ramură și asociaţiile profesionale.

În 2018, programul a beneficiat de un buget de 48,9 milioane de lei, care a inclus participarea a 850 de firme la 59 târguri internaționale sub pavilion național și organizarea 15 misiuni economice, cu participarea a 150 de firme.

Sistemul de susţinere si promovare a exportului este reglementat prin OUG nr.120/25.09.2002, cu modificările şi completările ulterioare.

Sistemul cuprinde instrumente de susţinere a exportului aliniate la regulile internaţionale in domeniu si la practica altor țări.

În cadrul Sistemului s-a pus accentul pe :

  • sporirea rolului EXIMBANK in sprijinirea exportului prin alocarea unor fonduri bugetare suplimentare pentru dezvoltarea instrumentelor pe care le are portofoliu si promovarea unor instrumente noi;

Notă: Instrumente în administrarea EXIMBANK, conform Legii nr. 96/2000, modificata prin Legea nr.165/2006 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A.. Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior  repartizează fondurile alocate anual prin bugetul de stat pe instrumentele din administrarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK-S.A., conform Legii nr. 96/2000, în funcţie de necesităţile de susţinere a exportului.

  • dezvoltarea programelor de promovare a exporturilor din administrarea Ministerului Economiei;
  • introducerea Programelor de creștere a competitivității produselor industriale si agroalimentare
  • introducerea restituțiilor la export pentru produse agroalimentare
  • focalizarea sprijinului statului pe promovarea exportului produselor românești cu grad ridicat de prelucrare si pentru extinderea exportului pe piețe de interes pentru România.
  • fondurile de la bugetul de stat pentru susţinerea si promovarea exportului se aproba distinct in bugetele anuale ale Ministerului Economiei, Departamentului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi Turism şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Monitorizarea Sistemului de susţinere și promovare a exportului si armonizarea activităților de elaborare si aplicare a strategiei si politicilor de stimulare si promovare a exporturilor cu strategiile si politicile sectoriale  se realizează de către Consiliul de Export, înfiinţat prin HG nr. 486/01.04.2004.

Pentru mai multe informații: MMACAProgramul de promovare a exporturilor