Acces la finanțare

BNR a publicat sondajul privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România. Astfel, potrivit răspunsurilor firmelor, sursele de finanțare din afara companiei, în ultimele 6 luni, nu au reprezentat o opțiune pentru majoritatea acestora. 60 la sută dintre companiile nefinanciare au declarat că nu au apelat la finanțare externă companiei în perioada octombrie 2016 – martie 2017, comparabil cu exercițiul precedent.

De asemenea, se observă menținerea constantă a ponderii firmelor care au aplicat pentru surse de finanțare de la bănci/IFN și care au utilizat aceste fonduri pentru constituirea unui capital de lucru sau plata furnizorilor (71 la sută).

În cazul corporațiilor, respectiv IMM, se observă o situație relativ asemănătoare celei din raportarea precedentă cu privire la destinațiile finanțării atrase. Astfel, în perioada octombrie 2016 – martie 2017, 47 la sută dintre corporații care au atras fonduri externe le-au folosit în vederea constituirii unui capital de lucru sau pentru plata furnizorilor, în timp ce o proporție mult mai mică dintre IMM care au apelat la surse de finanțare din afara companiei au utilizat banii pentru același scop (29 la sută).

Totodată, corporațiile au direcționat într-o măsură mai mare finanțarea atrasă pentru realizarea de investiții pentru dezvoltare (26 la sută dintre corporațiile care au apelat la fonduri externe, comparativ cu 7 la sută dintre IMM).

Companiile din agricultură au fost și în perioada octombrie 2016 – martie 2017 (similar exercițiilor anterioare) cele mai interesate în a utiliza finanțarea atrasă pentru realizarea de investiții pentru dezvoltare, deși într-o proporție mult mai mică față de semestrul precedent (20 la sută în cazul raportării curente, comparativ cu 52 la sută în intervalul aprilie – septembrie 2016).

Asemănător perioadei aprilie – septembrie 2016, în exercițiul curent cea mai mare parte dintre companiile financiare nu a fost interesată în a accesa finanțare de la instituțiile de credit și IFN (81 la sută).

Deși apetența firmelor pentru credite de la bănci și IFN a fost scăzută în perioada analizată, dintre cei care au apelat la astfel de finanțare 85 la sută au reușit să contracteze creditul și să obțină întreaga sumă solicitată, situație similară celei din semestrul anterior.

Companiile mari care au solicitat finanțare de la bănci și/sau IFN au înregistrat un succes mai mare în a contracta credite și în a obține sumele solicitate, față de IMM (39 la sută dintre corporații, comparativ cu 16 la sută dintre IMM).

Se observă, pentru perioada octombrie 2016 – martie 2017, creșterea numărului IMM care nu au accesat credite, deoarece fondurile interne sau sursele de finanțare externe companiei, altele decât bănci și instituții financiare nebancare, le acopereau nevoile de finanțare (creștere cu 8 puncte procentuale, de la 28 la sută în exercițiul precedent).

Defalcat pe sectoare de activitate, se remarcă menținerea pe primul loc a companiilor din agricultură în ceea ce privește ponderea firmelor care au aplicat și au primit în totalitate sumele solicitate (36 la sută în perioada octombrie 2016 – martie 2017).

Companiile nefinanciare, similar exercițiilor precedente, nu au apelat la utilizarea de fonduri europene (97 la sută declarând acest lucru în perioada octombrie 2016 – martie 2017).

Corporațiile și firmele din agricultură au apelat într-o proporție mai ridicată la fonduri europene, spre deosebire de companiile din celelalte sectoare de activitate. Firmele care dețin credite la bănci și/sau IFN și firmele care au aplicat pentru un credit de la bănci și/sau IFN în ultimele 6 luni au dovedit un interes mai mare în a accesa fonduri europene în perioada octombrie 2016 – martie 2017.

Analiza este realizată pe baza răspunsurilor companiilor1 la sondajul menționat, perioada investigată este octombrie 2016 – martie 2017, pentru mai multe informații vă invităm să accesați: BNR – Sondaj privind accesul la finanţare al companiilor nefinanciare din România.