Beneficiarii reali! Raportare obligatorie la ONRC

Raportarea ONRC privind beneficiarii reali

Dispoziţiile Legii nr. 129/2019 privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative (în vigoare de la data de 21 iulie 2019) introduc noţiuni noi, precum beneficiarul real care, în sensul actului normativ, este orice persoană fizică ce deţine sau controlează în cele din urmă clientul şi/sau persoana fizică în numele căruia/căreia se realizează o tranzacţie, o operaţiune sau o activitate. 

Conform acestor prevederi legale sunt stabilite atribuţii noi în sarcina Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, care va organiza un registru central în care se vor înregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligaţiei de înmatriculare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat. 

Pas: Raportarea ONRC privind beneficiarii reali

O raportare periodică şi obligatorie implementată de Legea 129/20190020 şi în vigoare începând cu data de 21 iulie 2019. 

Pas: Aplicabilitate

Se aplică persoanelor juridice supuse obligaţiei de înmatriculare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat. 

art. 19 alin. (1) din Legea 129/2019

Pas: Definiţia beneficiarilor reali

Noţiunea de beneficiar real include cel puţin:

a) în cazul societăţilor prevăzute în Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare: 

1. persoana sau persoanele fizice care deţin ori controlează în cele din urmă o persoană juridică prin exercitarea dreptului de proprietate, în mod direct sau indirect, asupra unui număr de acţiuni sau de drepturi de vot suficient de mare pentru a-i asigura controlul ori prin participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice sau prin exercitarea controlului prin alte mijloace, persoana juridică deţinută sau controlată nefiind o persoană juridică înregistrată la registrul comerţului ale cărei acţiuni sunt tranzacţionate pe o piaţă reglementată şi care este supusă unor cerinţe de publicitate în acord cu cele reglementate de legislaţia Uniunii Europene ori cu standarde fixate la nivel internaţional. Acest criteriu este considerat a fi îndeplinit în cazul deţinerii a cel puţin 25% din acţiuni plus o acţiune sau participaţia în capitalurile proprii ale persoanei juridice într-un procent de peste 25%; 

2. persoana sau persoanele fizice ce asigură conducerea persoanei juridice, în cazul în care, după epuizarea tuturor mijloacelor posibile şi cu condiţia să nu existe motive de suspiciune, nu se identifică nicio persoană fizică în conformitate cu pct. 1 ori în cazul în care există orice îndoială că persoana identificată este beneficiarul real, caz în care entitatea raportoare este obligată să păstreze şi evidenţa măsurilor aplicate în scopul identificării beneficiarului real în conformitate cu pct. 1 şi prezentul punct; 

b) în cazul persoanelor juridice, altele decât cele prevăzute la lit. a):

1. Persoana fizică beneficiară a cel putin 25% din bunurile, respectiv părţile sociale sau acţiunile unei persoane juridice sau ale entităţii fără personalitate juridical, în cazul în care viitorii beneficiari au fost deja identificaţi; 

2. grupul de persoane în al căror interes principal se constituie ori funcţionează o persoană juridică sau entitate fără personalitate juridică, în cazul în care persoanele fizice care beneficiază de persoana juridică sau de entitatea juridică nu au fost încă identificate; 

3. persoana sau persoanele fizice care exercită controlul asupra a cel puţin 25% din bunurile unei persoane juridice sau entităţi fără personalitate juridică, inclusiv prin exercitarea puterii de a numi sau de a revoca majoritatea membrilor organelor de administraţie, conducere sau supraveghere a respectivei entităţi. 

art. 4 din Legea 219/2019

Pas: Obligaţii declarative şi de evidenţa

Există obligaţii de implementare şi monitorizare a beneficiarilor reali a tuturor părţilor implicate, respectiv: 

– ONRC, entitatea raportoare

– Raportorii, cei obligaţi cu raportarea către ONRC 

Pas: Evidenta entităţilor raportoare

Informaţiile despre beneficiarii reali sunt înregistrate: 

a) într-un registru central organizat la nivelul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului pentru persoanele juridice care au obligaţia de înmatriculare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale; 

b) într-un registru central organizat la nivelul Ministerului Justiţiei pentru asociaţii şi fundaţii; 

c) într-un registru central organizat la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în cazul fiduciilor. 

Oficiul va informa Comisia Europeană cu privire la caracteristicile respectivelor mecanisme, în baza informaţiilor primite de la autorităţile mentionate mai sus. 

Informaţiile cuprinse în aceste registre trebuie să fie adecvate, corecte şi actualizate. Autorităţile verifică aceste aspecte şi actualizează propriile registre. 

Art. 19, alin. (5)-(7) Legea 129/2019

Pas: Implementarea de proceduri interne

Persoanele juridice de drept privat şi fiduciile înregistrate pe teritoriul României sunt obligate să obţină şi să deţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizează această calitate, şi să le pună la dispoziţia organelor de control şi a autorităţilor de supraveghere, la solicitarea acestora. 

În acest sens, acestea trebuie să îşi implementeze o procedură internă de actualizare a informaţiilor, de respectare a termenelor de depunere şi a formatelor. Util ar fi un excel care să conţină datele solicitate şi data schimbării (datele solicitate se regăsesc în Anexa la Declaraţie). 

art. 19 alin. (1) din Legea 129/2019

Pas: Depunere declaraţie la ONRC

În vederea raportării beneficiarilor reali, ONRC a publicat pe siteul sau formatul standard al declaraţiei care trebuie depus conform termenelor menţionate. 

Pas: Format

Declaraţia privind beneficiarii reali este standard şi poate fi descărcată de pe siteul ONRC, la adresa: https://www.onrc.ro/templates/site/formulare/declaratie%20beneficiar%20real_v4.pdf

Pas: Termen

Persoanele juridice menţionate vor depune declaraţia privind beneficiarii reali:

– La înmatriculare;

– Anual- 15 zile de la aprobarea situaţiilor financiare

– De cate ori intervin modificări: în 15 zile de la data la care modificarea a intervenit

Declaraţia privind beneficiarii reali se poate da în faţa reprezentantului oficiului registrului comerţului sau se poate depune în formă autentică, personal sau prin representant 

Art. Legea 129/2019

Pas: Sancţiuni

Nerespectarea de către reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligaţiei de depunere a declaraţiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contravenţiei se comunică oficiului registrului comerţului, în acesta fiind consemnat că nedepunerea declaraţiei atrage dizolvarea societăţii, în condiţiile art. 237 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

Art. 57 si 62 (1)-(2) din Legea 129/2019

Pas: Registrul beneficiarilor reali

Conform dispoziţiilor art. 19 alin. (1), (2) şi (5) din legea menţionată sunt stabilite atribuţii noi în sarcina Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, care va organiza un registru central în care se vor înregistra date privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligaţiei de înmatriculare în registrul comerţului, cu excepţia regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale şi societăţilor deţinute integral sau majoritar de stat