Noi măsuri privind piața fondurilor de investiții din UE

Fondurile de investiții sunt un instrument esențial pentru canalizarea economiilor private în economie și pentru creșterea posibilităților de finanțare de care dispun întreprinderile. Piața fondurilor de investiții din UE se ridică la un total de 14,3 mii de miliarde EUR. Cu toate acestea, încă nu și-a atins potențialul maxim conform comunicatului de presă al Comisiei Europene.

70% din totalul activelor administrate sunt deținute de fonduri de investiții autorizate sau înregistrate pentru distribuție numai pe piața lor națională. În prezent, doar 37 % din organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și aproximativ 3 % din fondurile de investiții alternative (FIA) sunt înregistrate pentru a fi distribuite în peste 3 state membre. Această situație este cauzată, parțial, de barierele de reglementare care împiedică în prezent distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții.

Acordul din data de 5 februarie a.c. va elimina unele dintre aceste bariere pentru toate tipurile de fonduri de investiții, ceea ce va duce la o distribuție transfrontalieră mai transparentă, eliminând, totodată, cerințele excesiv de complexe și împovărătoare și armonizând normele naționale divergente. Concurența sporită le va oferi investitorilor mai multe opțiuni și un raport calitate-preț mai bun, garantând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a investitorilor.

Principalele modificări pe care le vor introduce noile norme vor permite:

  • evaluarea cu mai multă ușurință de către administratorii de fonduri de investiții alternative din UE a interesului potențialilor investitori profesionali față de noile piețe (așa-numita „precomercializare”). Acest lucru îi va ajuta să ia decizii comerciale mai bine documentate înainte de a se lansa pe o nouă piață;
  • clarificarea obligațiilor privind serviciile pentru clienți pe care trebuie să le respecte administratorii de active în statul membru-gazdă. Acest lucru ar trebui să asigure faptul că investitorii au acces la un nivel uniform și ridicat de servicii pentru clienți pe întregul teritoriu al UE, fără a le impune administratorilor de active costul pe care l-ar implica menținerea unei prezențe fizice sau a unor structuri locale pe toate piețele-gazdă;
  • alinierea procedurilor și a condițiilor aplicabile administratorilor fondurilor de plasament colectiv pentru a ieși de pe piețele naționale atunci când decid să pună capăt ofertei sau plasării fondurilor lor (așa-numita procedură de retragere a notificării);
  • introducerea unei transparențe sporite și crearea unui punct unic de acces online pentru informațiile referitoare la normele naționale legate de cerințele de comercializare și de taxele aplicabile. Acest lucru ar trebui să îi ajute pe administratorii care doresc să își intensifice activitățile transfrontaliere să economisească costul aferent consultanței juridice referitoare la normele de drept intern.

Acordul politic va fi urmat de alte lucrări tehnice înaintea adoptării oficiale a textelor finale de către Parlamentul European și Consiliu.

Pentru mai multe informați: Uniunea piețelor de capital