Proiect de act normativ privind taxa pe valoarea adăugată

Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică, în data de 6 februarie, proiectul de act normativ pentru modificarea şi completarea titlului VII “Taxa pe valoarea adăugată” din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016.

Potrivit notei de fundamentare, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, au în vedere atingerea anumitor obiective ale politicii fiscale, care vizează, în principal, abordarea facilă a legislației fiscale de către contribuabili, administrarea coerentă a sistemului de impozite și taxe și reducerea costurilor de conformare a contribuabililor.

Modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal se impune ca urmare a:

Prin Infograma nr. 9695/27.11.2019, Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a semnalat declanșarea unei acțiuni în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE (infringement) în domeniul TVA, în cauza C 2018/4166 având ca obiect aplicarea regimului TVA pentru bunurile second-hand care conțin metale prețioase, pietre prețioase sau pietre semiprețioase, pentru aplicarea necorespunzătoare a dispozițiilor art. 311 alin. (1) din Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, astfel cum au fost interpretate printr-o decizie recentă a Curții de Justiție a Uniunii Europene (C – 154/17).

Astfel, în domeniul TVA, normele metodologice cuprind anumite dispoziții referitoare la aplicarea regimului special de TVA pentru bunurile second-hand, opere de artă, obiecte de colecţie şi antichităţi, reglementat de Codul fiscal, în cazul obiectelor second-hand care conțin metale prețioase, pietre prețioase sau pietre semiprețioase.

Regimul TVA pentru bunurile second-hand constituie o excepție de la regimul general al TVA. Categoriile de bunuri care intră sub incidența acestui regim trebuie deci interpretate în mod restrictiv și nu trebuie să se depășească ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivului urmărit.

Pentru compatibilizarea legislației naționale cu dispozițiile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA (Directiva TVA) și cu jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, în vederea evitării continuării procedurii de infringement, se impun modificarea și completarea prevederilor pct. 86 din Titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016.

De asemenea, prin Legea nr. 172/2019 pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 815 din 8 octombrie 2019, au fost aduse modificări art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal, potrivit cărora criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în vederea înregistrării/anulării înregistrării în scopuri de TVA sunt stabilite prin normele metodologice.

Având în vedere că, în prezent, criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în cazul persoanelor impozabile, societăți cu sediul activităţii economice în România, înfiinţate în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, sunt stabilite prin ordin al președintelui ANAF, este necesară modificarea normelor în vederea respectării noilor dispoziții ale art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal.

În vederea compatibilizării legislației naționale cu dispozițiile Directivei TVA și cu jurisprudența relevantă a Curții de Justiție a Uniunii Europene, pentru evitarea continuării procedurii de infringement, se propun modificarea și completarea prevederilor pct. 86 din Normele metodologice, în sensul:

  • eliminării referirilor la pietrele semiprețioase, astfel încât acestea vor intra sub incidența regimului special în condițiile prevăzute de Codul fiscal și de normele metodologice;
  • armonizării dispozițiilor Normelor metodologice care vizează obiectele care conțin metale prețioase sau pietre prețioase, cu prevederile art. 311 alin. (1) din Directiva TVA, astfel cum au fost interpretate prin decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (C – 154/17).

Având în vedere modificările aduse art. 316 alin. (9) și (11) din Codul fiscal prin Legea nr. 172/2019, se impune completarea pct. 88 din norme cu prevederi referitoare la criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în vederea înregistrării/anulării înregistrării în scopuri de TVA, precum și adăugarea unor anexe la normele date în aplicarea Titlului VII, anexele 5 și 6, în care să se prevadă aceste criterii.

Totodată, se introduc prevederi tranzitorii pentru soluționarea cererilor de înregistrare în scopuri de TVA depuse și nesoluționate până la data intrării în vigoare a noilor prevederi, respectiv că acestea vor fi soluționate pe baza criteriilor stabilite prin acest act normativ.

Pentru mai multe informații: MFP – Transparență decizională