Newsletter Februarie 2019

Înregistrarea în scopuri de TVA: modificări legate de evaluarea riscului fiscal

Prin ordin al Președintelui ANAF a fost modificată Procedura privind evaluarea riscului fiscal pentru persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) și c) și alin. (12) lit. e) din Codul fiscal.

Ordinul Președintelui ANAF nr. 167/2019, de modificare a Ordinului nr. 2.856/2017 a fost publicat în Monitorul Oficial, nr. 80 din 31 ianuarie 2019 şi se aplică de la 1 februarie 2019. Decizia privind aprobarea înregistrării în scopuri de TVA se va emite de către autoritățile fiscale, în anumite condiții, în ziua depunerii solicitării de înregistrare. În termen de 15 zile de la data depunerii solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, compartimentul de evaluare procedează la verificarea datelor înscrise în declarația pe propria răspundere.

În cazul în care, în urma verificărilor efectuate, compartimentul de evaluare constată că informațiile înscrise în declarația pe propria răspundere nu corespund datelor disponibile în evidențele organului fiscal, transmite către Direcția generală antifraudă fiscală o adresă în care sunt prezentate aspectele rezultate, în vederea dispunerii măsurilor ce se impun. Pentru persoanele impozabile care au solicitat înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, pentru care procedura de evaluare a riscului fiscal nu a fost finalizată până la data intrării în vigoare a prezentului ordin, este aplicabilă procedura în vigoare la data depunerii solicitării de înregistrare în scopuri de TVA.

Dreptul societăților comerciale din UE adaptat erei digitale

În februarie s-a ajuns la un acord provizoriu cu privire la un proiect de directivă care va facilita și va promova utilizarea soluțiilor online în relațiile unei societăți comerciale cu autoritățile publice pe întreg parcursul ciclului său de viață. Potrivit cifrelor furnizate de Comisie, în UE există în jur de 24 de milioane de societăți, dintre care aproximativ 80% sunt societăți cu răspundere limitată. În jur de 98-99% dintre societățile cu răspundere limitată sunt întreprinderi mici și mijlocii, asupra cărora impactul acestor îmbunătățiri ar fi cel mai direct.

Hotărâre privind stabilirea contingentului avizelor de muncă ce pot fi eliberate străinilor în anul 2019

Numărul de avize de muncă ce pot fi emise lucrătorilor străini pe piața forței de muncă din România pentru anul 2019 este de 20,000 de lucrători.

Autorizațiile de muncă sunt obligatorii pentru cetățenii statelor terțe (alte state decât cele membre UE/SSE sau Elveția) în vederea încadrării în muncă, conform Ordonanței nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României.

Noi măsuri privind piața fondurilor de investiții din UE

Fondurile de investiții sunt un instrument esențial pentru canalizarea economiilor private în economie și pentru creșterea posibilităților de finanțare de care dispun întreprinderile. Piața fondurilor de investiții din UE se ridică la un total de 14,3 mii de miliarde EUR. Cu toate acestea, încă nu și-a atins potențialul maxim. 70 % din totalul activelor administrate sunt deținute de fonduri de investiții autorizate sau înregistrate pentru distribuție numai pe piața lor națională. În prezent, doar 37 % din organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și aproximativ 3 % din fondurile de investiții alternative (FIA) sunt înregistrate pentru a fi distribuite în peste 3 state membre. Această situație este cauzată, parțial, de barierele de reglementare care împiedică în prezent distribuția transfrontalieră a fondurilor de investiții.

Acordul din februarie la care au ajuns Parlamentul European și statele membre ale UE cu privire la noi norme care le vor permite administratorilor de active din UE să vândă fonduri mai ușor, mai rapid și cu costuri mai reduse către o gamă mai largă de investitori, va elimina unele dintre aceste bariere pentru toate tipurile de fonduri de investiții, ceea ce va duce la o distribuție transfrontalieră mai transparentă, eliminând, totodată, cerințele excesiv de complexe și împovărătoare și armonizând normele naționale divergente. Concurența sporită le va oferi investitorilor mai multe opțiuni și un raport calitate-preț mai bun, garantând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a investitorilor.

O mai mare transparență în derularea afacerilor prin intermediul platformelor online

UE introduce norme noi care oferă întreprinderilor un mediu al platformelor online mai transparent, mai echitabil și mai previzibil, precum și un sistem eficient de solicitare de măsuri reparatorii.Reprezentanții permanenți ai statelor membre au aprobat acordul provizoriu la care s-a ajuns cu Parlamentul European la 13 februarie cu privire la un proiect de regulament care abordează relațiile dintre platformele online și întreprinderile care își desfășoară activitatea prin intermediul acestora.

Principalul obiectiv al regulamentului este de a institui un cadru juridic care să garanteze transparența termenelor și condițiilor pentru utilizatorii comerciali ai platformelor online, precum și posibilități efective de a recurge la măsuri reparatorii atunci când aceste termene și condiții nu sunt respectate de către platformele online.