Newsletter Martie 2019

Acord preliminar privind InvestEU

Acordul preliminar privind InvestEU propus pe 20 martie, are ca obiectiv stimularea investițiilor private și publice din Europa în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. InvestEU se bazează pe succesul Planului Juncker cunoscut și sub denumirea „Planul de investiții pentru Europa”. În mod similar Planului Juncker, InvestEU este o garanție bugetară a UE. Garanția va fi de cel puțin 38 de miliarde EUR, ea având ca obiectiv mobilizarea unei sume de minimum 650 de miliarde EUR. Fondul InvestEU va fi însoțit de Platforma de consiliere InvestEU – sprijin adaptat promotorilor de proiecte – și de portalul InvestEU — o rezervă de proiecte mature ușor accesibilă, destinată potențialilor investitori.

InvestEU reprezintă un parteneriat cu Grupul Băncii Europene de Investiții (BEI) – Banca UE – dar va fi deschis și altor parteneri de implementare. Acest acord preliminar va face obiectul aprobării formale a Parlamentului European și a Consiliului. Aspectele bugetare ale InvestEU fac obiectul acordului global privind următorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie în mai 2018.

Noi norme privind informările referitoare la investițiile durabile

Normele convenite vor consolida și vor îmbunătăți informarea investitorilor finali de către producătorii de produse financiare și consilierii financiari. Aceste norme, propuse inițial de Comisie în mai 2018 în cadrul Planului de acțiune privind finanțarea durabilă și al uniunii piețelor de capital, fac parte integrantă din eforturile depuse de UE, în cadrul Agendei UE privind dezvoltarea durabilă și al Agendei privind neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon, pentru a pune în legătură sursele de finanțare cu nevoile economiei reale. De asemenea, normele contribuie la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite din 2012 și a obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice din 2016.

Noul regulament stabilește modul în care participanții la piața financiară și consilierii financiari trebuie să integreze riscurile și oportunitățile de mediu, sociale sau de guvernanță (environmental, social and governance – ESG) în procesele lor, în cadrul obligației lor de a acționa în interesul clienților. Regulamentul stabilește, de asemenea, norme uniforme privind modalitățile prin care acești participanți la piața financiară ar trebui să informeze investitorii cu privire la măsurile pe care le iau pentru a respecta normele privind integrarea riscurilor și oportunităților ESG.

Acord provizoriu de asigurare a finanțării programului de cooperare fiscală al UE („Fiscalis”) pentru următoarea perioadă bugetară a UE 2021-2027

Acordul stabilit pe 21 martie, permite programului Fiscalis să își continue contribuția esențială la sprijinirea și asigurarea unei colaborări strânse în domeniul fiscal între statele membre. La rândul său, programul va ajuta la instaurarea unor sisteme fiscale mai echitabile și mai eficiente, cu mai puține sarcini administrative pentru cetățenii și pentru întreprinderile din cadrul pieței unice a UE.

Noul program va sprijini cooperarea dintre administrațiile fiscale ale statelor membre și va contribui mai eficient la combaterea fraudei fiscale, a evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale, prin următoarele mijloace:

  • instituirea unor sisteme informatice mai bune și mai conectate, pe care fiecare stat membru ar trebui altminteri să le dezvolte în mod individual. Aceasta include dezvoltarea și menținerea unor soluții informatice interoperabile și eficiente din perspectiva costurilor, pentru a sprijini autoritățile fiscale în ceea ce privește punerea în aplicare a legislației UE;
  • schimb de bune practici și formare în vederea creșterii eficienței: acestea includ contribuția la evitarea sarcinilor administrative inutile pentru cetățeni și pentru întreprinderi (inclusiv IMM-uri) în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere și creșterea semnificativă a numărului de 423 000 de profesioniști din domeniul fiscal formați începând din 2014;
  • sprijin sporit în continuare pentru o cooperare aprofundată între autoritățile fiscale, în special prin acțiuni comune de gestionare a riscurilor și audituri – începând cu anul 2014, au fost organizate 1 000 de astfel de acțiuni între statele membre;
  • stimularea competitivității Uniunii și a concurenței echitabile, promovarea inovării și facilitarea implementării de noi modele economice.

Procedura de actualizare a vectorului fiscal – Ordin nr. 169/2019 din 30 ianuarie 2019

Ordinul Președintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 169/2019 din 30 ianuarie 2019 privind procedura de actualizare a vectorului fiscal, pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri taxabilă în România precum şi a modelului şi conţinutului unor formulare a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 154 din 27 februarie 2019.