Newsletter Martie 2021

Ministerul Finanțelor prelungește o serie de măsuri fiscale avantajoase pentru contribuabili

Guvernul României a adoptat în ședința din data de 25 martie 2021, proiectul Ministerului de Finanțe, care vizează o serie de măsuri menite să vină în sprijinul mediului de afaceri, precum: scutirea de la plata impozitului specific și reglementări în domeniul procedurilor fiscale. Scutirea de la plata impozitului specific unor activități datorat de operatorii economici care desfășoară activitate în domeniul HORECA, pentru încă o perioadă de 90 de zile calculată începând cu data de 1 aprilie 2021.

Reglementări în domeniul procedurilor fiscale:

  • Restructurarea obligațiilor bugetare: măsurile adoptate prevăd prorogarea termenul pentru depunerea cererii de restructurare de la data de 30 iunie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
  • Rambursarea TVA cu control ulterior: se prorogă termenul pentru care contribuabilii pot beneficia de rambursarea taxei pe valoarea adăugată cu efectuarea, ulterior, a inspecției fiscale, de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022.
  • Anularea unor obligații accesorii: se continuă aplicarea acestor măsuri fiscale prin prorogarea termenului de depunere a cererii de anulare de la data de 31 martie 2021 la data de 31 ianuarie 2022. Contribuabilii pot beneficia de ștergerea accesoriilor fiscale (cum ar fi dobânzile și penalitățile), cu condiția plății debitelor principale și a îndeplinirii celorlalte criterii menționate în legislație.
  • Eșalonarea la plată, în formă simplificată, a obligațiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central:  se prorogă termenul de acordare a acestei facilități de la data de 31 martie 2021 la 30 septembrie 2021.Contribuabilii pot beneficia de eșalonarea obligațiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgență, administrate de organul fiscal central, în condiții de accesare simplificate și în procedură accelerată.

BNR: Raport asupra inflației – martie 2021

Conform Raportului asupra inflației publicat de Banca Națională a României, rata anuală a inflației IPC și-a continuat parcursul descendent în ultimele trei luni ale anului 2020, coborând suplimentar în jumătatea inferioară a intervalului de variație din jurul țintei, până la 2,06 la sută în luna decembrie 2020 (față de 2,45 la sută în septembrie).

Tendința dezinflaționistă a fost imprimată în această perioadă de înregistrarea unei recolte abundente de legume și fructe pe plan comunitar, respectiv de manifestarea unor efecte de bază favorabile asociate scumpirii puternice a unor alimente procesate în urmă cu un an. Cel din urmă factor a fost decisiv pentru traiectoria CORE2 ajustat, care și-a întrerupt perioada de stabilitate, coborând la 3,3 la sută în decembrie 2020. Atât rata anuală a inflației IPC, cât și cea a inflației de bază CORE2 ajustat s-au situat la sfârșitul anului la valorile prognozate în ediția precedentă a Raportului asupra inflației.

Totodată, pe parcursul trimestrului IV, rata medie anuală a inflației IAPC a coborât până la nivelul de 2,3 la sută în decembrie (față de 2,8 la sută la sfârșitul trimestrului precedent), dar ecartul față de media europeană s-a redus doar marginal, continuând, astfel, să rămână ridicat (1,6 puncte procentuale). Cele mai recente date statistice publicate de către INS au indicat un salt al ratei anuale a inflației IPC la începutul anului 2021, până la 3,0 la sută în ianuarie, respectiv 3,2 la sută în februarie, pe fondul majorării tarifelor la energia electrică, în contextul modificărilor structurale prilejuite de liberalizarea acestei piețe, dar și al creșterii prețurilor combustibililor ca urmare a dinamizării cotațiilor petrolului Brent.

Rata anuală de creștere a costurilor unitare cu forța de muncă a cunoscut o atenuare în a doua jumătate a anului 2020, însă dinamica a rămas consistentă (circa 9 la sută pe ansamblul semestrului II 2020, față de aproximativ 12 la sută în trimestrul II). Valoarea ridicată reflectă retenția forței de muncă, stimulată mai ales prin intermediul măsurilor de sprijin adresate pieței muncii. Indicatorul ajustat pentru impactul asociat recurgerii firmelor la măsurile de sprijin guvernamental (șomaj tehnic, reactivarea contractelor suspendate pe perioada stării de urgență) a consemnat o dinamică mai moderată, de aproximativ 7 la sută.

Lansarea platformei de educație financiară www.edu-fin.ro

Ministerul Educației, Banca Națională a României, Ministerul Finanțelor, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Română a Băncilor anunță lansarea platformei de educație financiară www.edu-fin.ro. Cele cinci instituții partenere invită entitățile angrenate în proiecte din domeniul educației financiare să își înscrie, până la finele lunii aprilie 2021, programele proprii de educație financiară, dezvoltate începând cu anul 2018, pe platforma www.edu-fin.ro, la secțiunea Cartea Albă.

Prin intermediul platformei www.edu-fin.ro se creează o bază de date, care cuprinde toate entitățile care doresc să-și promoveze proiectele de educație financiară, derulate în nume propriu la nivel național. Înscrierea în această bază de date este facilă, permițând o mai bună interconectare a actorilor implicați în activități de educație financiară, oferind și o imagine de ansamblu a educației în acest domeniu din România.

Pentru publicul larg, site-ul reprezintă o platformă interactivă, ce pune la dispoziție sfaturi practice pentru toți cei care doresc să-și dezvolte cunoștințele, atitudinea și comportamentul financiar.