Newsletter Noiembrie 2020

Comisia Europeană aprobă o nouă schemă de ajutor de stat pentru IMM-urile afectate de pandemia de coronavirus

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 216 milioane de euro (1,043 miliarde RON) pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) afectate de pandemia de coronavirus conform comunicatului de presă al Comisiei publicat pe 24 noiembire. Schema a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Aproximativ 207 milioane EUR (1 miliard RON)  din cuantumul total al sprijinului va lua forma unor garanții pentru produse de factoring (cu recurs împotriva vânzătorului), iar aproximativ 9 milioane EUR (43 de milioane RON) vor reprezenta granturi directe pentru acoperirea comisioanelor legate de produsele de factoring garantate.

În ceea ce privește garanțiile pentru produsele de factoring: i) garanția nu poate depăși 50 % din produsele de factoring și ii) produsul de factoring garantat are o perioadă de valabilitate inițială de 12 luni, care poate fi prelungită până la o limită de 48 de luni, dar fără nicio putere discreționară din partea autorității care acordă ajutorul.

Scopul măsurii este de a ajuta IMM-urile să facă față deficitului de lichidități cu care se confruntă din cauza pandemiei de coronavirus și de a se asigura că dispun de canale de finanțare diversificate. Numai produsele de factoring emise între 26 august 2020 și 30 iunie 2021 sunt eligibile în cadrul măsurii.

Consumatorii din UE vor putea în curând să își apere drepturile în mod colectiv

Parlamentul European a aprobat pe 24 noiembrie 2020 o nouă lege care va permite grupurilor de consumatori să lanseze împreună acțiuni colective în UE. Noile norme introduc un model armonizat pentru acțiunea de reprezentare în toate statele membre. Acesta garantează protecția consumatorilor împotriva prejudiciilor colective și introduce garanții adecvate pentru a evita procesele abuzive.

Toate statele membre trebuie să instituie cel puțin un mecanism procedural eficace care să permită entităților calificate (de exemplu, organizații ale consumatorilor sau organisme publice) să introducă acțiuni în instanță pentru acțiuni în încetare (pentru a stopa sau interzice încălcările) sau măsuri reparatorii (compensații). Legislația dorește să îmbunătățească funcționarea pieței interne oprind practicile ilegale și facilitând accesul consumatorilor la justiție.

Modelul european de acțiune colectivă va permite numai entităților calificate, cum ar fi organizațiile consumatorilor, să reprezinte grupuri de consumatori și să intenteze acțiuni în justiție, în locul cabinetelor de avocatură. Normele mai introduc garanții puternice pentru a evita abuzul de procedură. În acest scop, se folosește principiul „partea care pierde plătește”, care garantează că partea care nu a obținut câștig de cauză suportă cheltuielile de judecată ale părții care are câștig de cauză.

Cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor

Institutul Național de Statistică a publicat pe 16 noiembrie date privind cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor în luna septembrie 2020. Astfel, în luna septembrie 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 11,0%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,9%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor a crescut, în termeni nominali, atât ca serie brută cu 6,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%.

În perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2020, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, în termeni nominali, a crescut faţă de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,9%, respectiv cu 2,6%.

„ElectricUp” – program de finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a finalizat ghidul Programului “Electric Up”. În vederea pregătirii tehnice a proiectelor, pe site-ul ministerului este disponibil pentru consultare proiectul ghidului de finanțare „ElectricUp”, pentru întreprinderi mici și mijlocii și domeniul HORECA, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de minim 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.

Procedura de înscriere a contractelor electronice pentru Măsura 1: Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile

Procedura de înscriere a contractelor electronice pentru Măsura 1: Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile este acum disponibilă pe site-ul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri la următorul link: procedură.