Newsletter Septembrie 2020

OUG 130/2020: Platforma pentru obţinerea granturilor în valoare de 1 miliard de euro, operaţională

Începând cu data de 15.09.2020, este activă, pe linkul https://granturi.imm.gov.ro, etapa  de creare profil, user și parolă, etapa premergătoare lansării celor trei măsuri de sprijin. În această etapă toți aplicanții interesați de oricare din cele trei măsuri de sprijin vor avea posibilitatea preînregistrării datelor reprezentanților legali/împuterniciți, precum și datele persoanelor juridice.

OUG 130/2020 prevede deschiderea a 3 scheme de finanțare pentru IMM-uri, PFA și alți operatori economici puternic afectați de pandemie și vizează sprijinirea din fonduri europene nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în cuantum de 1 miliard de euro, prin acordarea de micro-granturi, granturi pentru capital de lucru și granturi pentru investiții. Granturile acordate le vor asigura întreprinderilor mici și mijlocii lichiditățile necesare continuării activității, păstrării locurilor de muncă și încurajării investițiilor în viitor. Data efectivă a lansării fiecăreia dintre cele trei măsuri ale Schemei de ajutor de stat urmează să fie anunţată în curând.

Măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii

Ordonanță de Urgență nr. 153 din 3 septembrie 2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 817 din 04.09.2020.

Pentru a stimula asigurarea de resurse financiare suplimentare contribuabililor plătitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau impozit specific unor activități, prin reducerea sarcinii fiscale, având în vedere necesitatea stimulării și dezvoltării capitalului românesc și a competitivității operatorilor economici pentru tranziția la o economie durabilă, se propune acordarea unei reduceri la determinarea impozitului pe profit, impozitului pe veniturile microîntreprinderilor și impozitului specific unor activități în funcție de menținerea/creșterea capitalurilor proprii.

Ordonanța introduce posibilitatea aplicării unor reduceri între 2% și 15% din valoarea impozitului pe profit, a impozitului pe veniturilor microîntreprinderilor sau a impozitului specific. Cota de reducere variază în funcție de creșterea de la un an la altul a capitalurilor proprii. În cazul în care sunt aplicabile două sau trei din reducerile prevăzute în Ordonanță, pentru determinarea valorii reducerii, procentele corespunzătoare acestora se adună, iar valoarea rezultată se aplică asupra impozitului.

Programul de finanțare Electric Up

Ordonanță de Urgență nr. 159/2020 privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP” a fost publicată în Monitorul Oficial nr.824 din 8 septembrie 2020.

Prin Programul de finanțare „ELECTRIC UP“ se acordă un ajutor de minimis beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii în sensul Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, precum și beneficiarilor operatori economici care activează în domeniul HORECA, conform Clasificării activităților din economia națională – CAEN, în sumă maximă de 100.000 euro/ beneficiar, reprezentând un suport financiar de până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Proiectul de investiții supus cererii de finanțare trebuie să conțină o putere instalată minimă de 27 kWp și minimum o stație de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.

Sprijinul financiar din cadrul SURE: România – 4,1 miliarde EUR

Consiliul UE a aprobat pe 25 septembrie 2020 un sprijin financiar în valoare de 87,4 miliarde EUR pentru 16 state membre sub forma unor împrumuturi din partea UE în cadrul SURE – un instrument temporar al UE destinat atenuării riscurilor de șomaj pe durata crizei generate de COVID-19.

Sprijinul va ajuta statele membre să finanțeze creșterea drastică a cheltuielilor publice efectuate începând cu 1 februarie 2020, ca urmare a utilizării schemelor de șomaj tehnic și a unor măsuri similare de la nivel național, inclusiv pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și a cheltuielilor cu unele măsuri legate de sănătate întreprinse ca răspuns la pandemie. SURE face parte dintr-o serie de trei plase de siguranță, în valoare de maximum 540 de miliarde EUR, asupra cărora s-a convenit în cadrul Eurogrupului la 9 aprilie 2020 și care au fost ulterior aprobate de liderii UE pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și entitățile suverane.

Sprijinul financiar din cadrul SURE acordat României este de 4,1 miliarde EUR. Împrumuturile SURE sunt susținute de bugetul UE și de garanțiile furnizate de statele membre în funcție de ponderea lor corespunzătoare în venitul național brut al Uniunii, care se vor ridica la o valoare totală de 25 de miliarde EUR.