Noutăți legislative

Modificare privind contribuția pentru nerealizarea obiectivelor de colectare a echipamentelor electrice și electronice, bateriilor și acumulatorilor portabili.

Legea nr. 143/2018 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 48/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, prevede amânarea platei contribuţiei pentru nerealizarea obiectivelor de colectare atât de către operatorii economici care introduc pe piaţă echipamente electrice şi electronice şi baterii şi acumulatori portabili, cât şi pentru organizaţiile colective care au preluat responsabilitatea gestionării acestora, astfel:

  • de la data de 1 ianuarie 2017 până la data de 31 decembrie 2019, pentru diferența dintre cantitățile de echipamente electrice și electronice declarate ca fiind introduse pe piața națională și cantitățile constatate de Administrația Fondului ca fiind introduse pe piața națională;
  • de la data de 1 ianuarie 2020, pentru diferența dintre cantitățile de deșeuri de echipamente electrice și electronice corespunzătoare obligațiilor anuale de colectare, prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 5/2015 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice, și cantitățile efectiv colectate;

Revizuirea directivei privind detașarea lucrătorilor – modificări aduse Directivei 96/71/CE

Legislația UE definește un set de norme obligatorii privind termenii și condițiile de încadrare în muncă aplicabile lucrătorilor detașați. Aceste norme sunt definite în cadrul Directivei 96/71/CE, adoptată în 1996.

Directiva 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii a fost modificată prin Directiva 2018/957/UE, publicată pe 9 iulie 2018, în scopul de a garanta condiții de concurență echitabile pentru întreprinderi și respectarea drepturilor lucrătorilor. De asemenea, Directiva 2018/957/UE asigură protecția lucrătorilor detașați pe durata detașării lor în contextul libertății de a presta servicii, prin stabilirea unor dispoziții obligatorii cu privire la condițiile de muncă și protecția sănătății și a securității lucrătorilor care trebuie respectate.

Plata dividendelor posibilă trimestrial

Legea nr. 163/2018 aduce o modificare semnificativă legii societăților nr. 31/1990, prin includerea posibilității distribuirii de dividende pe parcursului anului pe baza unor situații financiare trimestriale. Noua lege a intrat în vigoare în data de 15 iulie 2018.

Legea nr.176/2018 privind internshipul

Legea nr. 176/2018 privind internshipul a fost publicată în data de 19 Iulie 2018, aceasta reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, în scopul: dezvoltării abilităților profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuțiilor și responsabilităților din domeniul în care se organizează programul de internship; desfășurării unor activități și familiarizarea cu cerințele organizației-gazdă; cunoașterii de către interni a specificului activității organizației-gazdă în cadrul căruia își desfășoară activitatea, precum și a exigențelor acesteia; dobândirii de experiență profesională, abilități practice și/sau competențe; facilitării tranziției de la sistemul de educație către piața muncii.

Scutire de TVA pentru tranzacții privind plățile

Conform deciziei emise de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pe 25 iulie 2018, în cauza C-5/17 DPAS Limited, furnizorii de servicii care doar dau instrucțiuni băncilor în vederea efectuării unor transferuri de bani nu pot aplica scutirea de TVA pentru tranzacții privind plățile.

Formularul 107 „Declarație informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private”

Contribuabilii plătitori de impozit pe profit sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat sau acordă burse private, conform legii au obligația să depună un nou formular anual: Formularul 107 „Declaraţie informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private”, potrivit Ordinului nr. 1825/2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 646 din data de 25 iulie 2018.