Soluții pentru finanțarea IMM-urilor – Start Up Nation România

Programul Start Up Nation România

Astăzi, 11 aprilie 2017,  a avut loc conferința “Soluții pentru finanțarea IMM-urilor. Start-Up Nation & Fonduri Europene”, organizată de Revista Reporter Economic şi TVR1 cu sprijinul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

În cadrul conferinţei s-au prezentat o serie de platforme de finanţare pentru firmele româneşti şi modul de accesare a acestora, sursele de finanţare ale acestui moment, bani guvernamentali şi fonduri europene pentru finanţarea companiilor.

Totodată, în cadrul acestui eveniment s-au propus o serie de măsuri care să determine evoluţia start-up-urilor şi consolidarea spiritului antreprenorial al românilor.

În acest context, reprezentanţii Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat au prezentat noul program lansat la începutul acestui an pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii „Start-up Nation Romania.

Programul Start-up Nation a fost gândit ca un program simplu pentru a atrage mai mulţi tineri ca să devină antreprenori. De asemenea, programul a fost conceput astfel încât să poată fi accesat de către orice persoană care vrea să se lanseze în mediul de afaceri.

Prin Programul “Start-up Nation – Romania” se poate acorda ajutor de minimis în sumă maximă de 200.000 lei/beneficiar sau aproximativ 44.000 de euro, reprezentând 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, unui număr maxim anual de 10.000 de întreprinderi mici și mijlocii care îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute în actul normativ al Ordonanţei de urgenţă nr. 10/ 2017.

Cheltuieli eligibile:

Echipamente, mașini, utilaje, instalații, aparatură, instrumente de măsură și control, software aferente; active necorporale: salarii, chirii spații de lucru, pagină web; echipamente IT, aparatură birotică, mobilier, sisteme de protecție, instalații economisire energie; (TVA) nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA conform Codului Fiscal; Cursuri de antreprenoriat, consultanță.

Principalele condiţii de eligibilitate:

– sunt întreprinderi mici şi mijlocii (IMM) înfiinţate dupa data intrării în vigoare a OUG-ului 10/30.01.2017;

– creeaza minim 1 loc de  muncă şi îl menţine pe o perioadă de cel puţin 2 ani;

– codul CAEN pentru care solicită finanţare este eligibil în cadrul schemei de ajutor de minimis şi autorizat la momentul depunerii cererii de finanţare;

– nu au datorii la bugetul general consolidat al statului şi la bugetele locale, atât pentru sediul social, cât şi pentru toate punctele de lucru;

– Asociaţii, acţionarii care deţin mai multe societăţi nu pot aplica în cadrul prezentei scheme decât cu o singură societate;

 

Punctajul minim pentru accesarea programului este de 50 puncte. La punctaje egale va prevala:

– numărul de locuri de muna ce urmează a fi create în cadrul programului;

– numărul de locuri de muncă ocupate de persoane defavorizate/absolvenţi după anul 2012

– achiziţia de echipamente tehnogice;

– activitatea pe care o acceseaza programul;

– data şi ora înscrierii în program;

 

Graficul de implementare estimat:

Deschidere aplicație electronică înscriere    –05.2017

Perioadă înscrieri                      05.2017 –06.2017

Afișare listă aplicanți                             – 06.2017

Verificări eligibilitate și planuri 05.2017 –07.2017

Semnare contracte                     06.2017 –08.2017

Depuneri documente plată       08.2017 –11.2017

Efectuare plăți                           08.2017  –2018

Depunere dovadă plată             08.2017  –2018

 

Ca puncte de contact până în prezent s-au anunţat opt oficii teritoriale: Iaşi, Ploieşti, Constanţa, Tg. Mureş, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova şi Timişoara.

Înscrierea se poate face online cu evaluare electronică și punctajul este acordat automat. De asemenea, documentația este încărcată în aplicație fără depunere fizică de dosare.

Programul “Start-up Nation – România” susţine noi idei şi vine în completarea promovorării unui mediu de afaceri favorabil dezvoltării startup-urilor la nivel naţional, totodată,  se doreşte construirea unui mediu de afaceri prietenos, predictibil și echilibrat.

Pentru mai multe detalii se poate consulta: Ordonanţa de Urgenţă 10/2017 care reglementează Programul Start-up Nation România.