Bonificație de 5% sau 10% pentru firmele care plătesc anticipat impozitul pe profit

Conform comunicatului de presă publicat pe site-ul Ministerului Finațelor Publice în data de 26 martie, contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare și plată, care plătesc impozitul datorat pentru trimestrul I al anului 2020, respectiv pentru plata anticipată aferentă aceluiași trimestru, până la termenul scadent de 25 aprilie 2020 inclusiv, beneficiază de o bonificație de 5% sau 10%, calculată asupra impozitului pe profit datorat.

Pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor aferent trimestrului I al anului 2020, până la data de 25 aprilie 2020 inclusiv, contribuabilii beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat pentru trimestrul respectiv. Marii contribuabili vor avea o bonificație de 5%, în timp ce contribuabilii mici și mijlocii vor beneficia de o reducere a impozitului datorat cu 10%.

Prevederile se aplică în mod corespunzãtor și pentru contribuabilii care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic, dacã plătesc impozitul datorat pentru trimestrul/plata anticipată trimestrialã până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie-25 iunie 2020.

Bonificațiile se vor aplica și pentru companiile de turism și de alimentație publică, privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit aferent trimestrului I al anului 2020.

Contribuabilii determină impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, de plată, prin scăderea din impozitul datorat a bonificației calculată potrivit act normativ aprobat.

Pentru plătitorii de impozit pe profit, bonificația calculată potrivit actului normativ aprobat, se înscrie în mod distinct în declarația anuală de impozit pe profit.

De asemenea, Ministerul Finanțelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale și TVA pentru importurile destinate prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului COVID-19.

Scutirea de taxe vamale și TVA va fi acordată pentru importurile de echipamente de protecție, alte dispozitive sau echipamente medicale, medicamente, efectuate de către organizații de stat, de organizații caritabile sau filantropice, aprobate de autoritățile competente, sau de agenții/organizații pentru ajutor în caz de dezastre.

Bunurile importate vor fi distribuite/puse la dispoziție gratuit victimelor dezastrelor, ori pentru satisfacerea nevoilor legate de prevenirea, limitarea și combaterea răspândirii focarului COVID-19. Comisia Europeană urmează să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni.

Pentru mai multe informații: Ministerul Finanțelor Publice