Aplicarea legii prevenirii

Legea prevenirii, inițiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, adoptată în Parlamentul României, a fost promulgată de Președintele României.

Următoarea etapă în aplicarea Legii prevenirii este dezvoltarea, de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a portalului dedicat informării publice, pe care autoritățile cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au obligația să elaboreze și să difuzeze materiale documentare și ghiduri. De asemenea, aceste autorități au obligația să aloce, pe pagina de internet proprie, secțiuni special dedicate informării publice, care vor cuprinde drepturile și obligațiile persoanelor care sunt supuse activităților de control, precum și atribuțiile autorităților care constată contravențiile și aplică sancțiunile.

Contravențiile și modelul planului de remediere care se anexează procesului-verbal de constatare a contravenției şi de aplicare a sancțiunii, se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului, care este inițiată de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. MMACA lucrează, în această perioadă, la proiectul de Hotărâre de Guvern, care va fi supusă  spre adoptare de către Executiv în termen de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I a Legii prevenirii.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este un integrator al propunerilor de contravenții, construind mecanismul de funcționare a prevenirii.

Proiectul Legii Prevenirii a fost lansat în dezbatere publică în data de 30.03.2017 iar în data de 18.05.2017 a fost aprobat în Guvern. În iunie-noiembrie proiectul a primit avize favorabile în comisiile de specialitate ale Senatului României și Camerei Deputaților.

Scopul prezentei legi este de a reglementa o serie de instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții. „În acest sens, autorităţile/ instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale. Proiectul de act normativ are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unor noi domenii de reglementare.”

Conform legii, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi să difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor. Aceste autorităţi cu atribuţii de control au obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.

Pentru mai multe informații: Legea prevenirii