Ar trebui să vă convertiți banii în criptomonede?

Cryptocurrency sau criptomoneda este cea mai recentă manie din domeniul investițiilor, potrivit unor analiști financiari. Moneda online a explodat în popularitate în ultimii ani pe fondul previziunilor că monedele digitale vor înlocui într-o zi sistemul nostru actual de bancar, carduri și numerar.

Termeni de referință

Criptocurrency este un tip de token digital care se bazează pe criptografie prin legarea semnăturilor digitale ale transferurilor token, a rețelelor de tip peer-to-peer și a descentralizării.

Un blockchain/lanț de blocuri este un registru publicitar digital, descentralizat, al tuturor tranzacțiilor de criptografie. Creșterea continuă ca blocuri „finalizate” (cele mai recente tranzacții) sunt înregistrate și adăugate la acestea în ordine cronologică; permite participanților de pe piață să țină evidența tranzacțiilor în valută digitală fără evidența centrală. Fiecare nod (un computer conectat la rețea) primește o copie a blocului, care este descărcată automat.

Cum a început totul?

Moneda digitală

Primul exemplu de plăți mobile a fost în 1997, când Coca Cola a introdus un număr limitat de automate de vânzare în care clientul putea achiziționa un serviciu mobil. Clientul trimite un text la automatul de vânzare pentru a configura plata și mașina va vinde apoi produsul. De asemenea, banca mobilă a apărut pentru prima dată în 1997 prin Banca Merita care accepta mesaje/sms-uri pentru efectuarea tranzacțiilor care dețineau un cont bancar.

Monedele QQ sunt un alt exemplu de monedă digitală bazată pe mărfuri, utilizate pe platforma de mesagerie QQ Tencent, acestea au apărut la începutul anului 2005. Monedele QQ au fost atât de eficiente în China, încât s-a ajuns la concluzia că au avut un efect destabilizator asupra monedei chineze Yuan și asta pe baza speculațiilor.

Prezența recentei criptomonede a determinat un interes din ce în ce mai ridicat în ceea ce privește monedele digitale. În acest sens, primul exemplu este Bitcoin, care a intrat pe piață în 2008, devenind cea mai frecventă utilizată și acceptată monedă digitală. Bitcoin este considerat a fi trendsetterul, introducând un val de criptomonede, construit pe o rețea decentralizată peer-to-peer, a devenit standardul de facto pentru criptomonede. Bitcoin a fost conceput pentru a acționa ca un sistem securizat de plată peer-to-peer descentralizat. Monedele inspirate de Bitcoin sunt colectiv numite altcoins și au încercat să se prezinte ca versiuni modificate sau îmbunătățite ale Bitcoin, conform Investopedia.

Așa-numitele altcoins

Există o multitudine de exemple prezente pe piața de tranzacționare în prezent, cum ar fi: Ethereum, Litecoin (LTC), Zcash (ZEC), Dash, Ripple, Monero. Însă, Bitcoin continuă să conducă în rândul criptomonedelor, în ceea ce privește capitalizarea pieței, utilizatori și popularitate.

Într-o altă ordine de idei, criptomonedele permit descentralizarea sistemelor de monede electronice. Ce includ aceste sisteme?

Bitcoin – prima criptomonedă, un sistem monetar electronic peer-to-peer bazat pe criptografie.

Bitcoin Cash – o versiune de Bitcoin marca 2017; diferența principală față de clasicul Bitcoin este prezența unor blocuri mai mari și algoritmul diferit de adaptare a dificultăților.

Ethereum – un bloc deschis, public, bazat pe o platformă de calcul distribuit, cu funcționalitate de tip smart (scripting). Lansat în 2015, Ethereum este o platformă software descentralizată care permite contractelor smart și aplicațiilor distribuite (ĐApps) să fie construite și să funcționeze fără nici o întrerupere, fraudă, control sau alte interferențe de la o parte terță. Ethereum (ETH) are o capitalizare de piață de 4,46 miliarde de dolari, al doilea după Bitcoin, dintre toate criptomonedele.

Ripple – un sistem monetar bazat pe rețele de încredere, este o rețea de decontare globală în timp real care oferă plăți internaționale instante, clare și cu costuri reduse.

Litecoin – inițial bazat pe protocolul Bitcoin, menit să îmbunătățească presupusa sa ineficiență. Timp de blocare mai rapid și algoritm diferit de exploatare în comparație cu Bitcoin.

Zcash – un sistem descentralizat și deschis lansat în ultima parte a anului 2016, arată promițător. „Dacă Bitcoin este ca http pentru bani, Zcash este https”, este modul în care Zcash se definește. Zcash oferă intimitate și transparență selectivă pentru tranzacții.

Dash – inițial bazat pe protocolul Bitcoin, oferă opțiunea tranzacțiilor instante și private. Este o organizație autonomă descentralizată. Dash oferă mai multă anonimitate deoarece funcționează pe o rețea de mastercode descentralizată, care face tranzacțiile aproape de negăsit.

Monero – o monedă sigură, privată și greu de depistat. Această criptomonedă a fost lansată în aprilie 2014 și a prins rapid un mare interes în rândul comunității criptografice și al entuziaștilor. Dezvoltarea acestei criptomonede este complet bazată pe donații și determinată de comunitate.

Principala diferență între Bitcoin și Ethereum

Bitcoin este o criptovalută în timp ce Ethereum este de fapt o platformă, ceea ce înseamnă că are un potențial extraordinar. Ethereum dă dovadă de mai multă promptitudine la înregistrarea tranzacțiilor decât Bitcoin și unii dintre utilizatorii săi consideră că această eficiență facilitează utilizarea. În acest moment, ambele sunt volatile și este dificil de prezis încotro se vor îndrepta.

Potrivit unui studiu recent, deși Ethereum și Bitcoin pot avea aspecte similare, cele două criptovalute sunt foarte diferite în ceea ce privește utilizarea și viitorul celor două active digitale. În timp ce viitorul Ethereum este incert, există o oportunitate atractivă de investiții pentru a capta câștigurile potențiale ale tehnologiei. În ceea ce privește Bitcoin, există încă loc pentru creștere și valoare, dar nu va fi la rata volatilă pe care a experimentat-o în anii de început.

Este investiția fără risc?

Ca în toate investițiile, există riscuri. Investiți cu înțelepciune în criptomonedele populare care sunt susținute de o tehnologie puternică și sunt de viitor. Având în vedere oportunitatea incredibilă de descentralizare, tehnologia blockchain oferă posibilitatea de a crea afaceri și operațiuni care sunt atât flexibile cât și sigure. Dacă companiile vor reuși să implementeze tehnologia de tip blockchain pentru a crea produse și servicii în care consumatorii vor avea încredere rămâne de văzut. Cu toate acestea, acest aspect este cu siguranță unul pe care un investitor trebuie să îl aibă în vedere. Cererea de servicii bazate pe tehnologia blockchain este în creștere, tehnologie care avansează într-un ritm extrem de rapid.

Pentru a alege o strategie de investiții, întotdeauna, începeți cu o scurtă cercetare. Verificați înainte de a investi. Fiind un investitor informat este una dintre cele mai bune metode de apărare împotriva eșecului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *