Credite acordate sectorului privat

BNR a publicat Raportul asupra inflației, acesta a fost aprobat în ședința Consiliului de administrație al BNR din data de 7 februarie 2018, iar proiecția macroeconomică a fost realizată pe baza informațiilor disponibile până la  data de 1 februarie 2018.

În raportul mai sus menționat este publicată și o analiză asupra creditului acordat sectorului privat astfel: în perioada septembrie-noiembrie 2017, rata de creștere a creditului acordat sectorului privat s-a majorat marginal (4,3 la sută, față de 4,2 la sută în intervalul iunie-august 2017; din perspectiva evoluțiilor lunare, dinamica anuală a acestuia a continuat să crească în septembrie – când, exprimată în termeni nominali, a atins 7,3 la sută, cea mai mare valoare a ultimilor cinci ani, pentru ca în lunile următoare să înregistreze scăderi succesive, inclusiv datorită efectului statistic al majorării ratei anuale a inflației.

Plusul ușor de ritm mediu a provenit cel mai probabil din avansul creditelor acordate pe descoperit de cont, inclusiv de tip revolving, efecte opuse exercitând relativa restrângere în termeni anuali a fluxului de credite noi și amplificarea volumului de credite neperformante scoase din bilanțul instituțiilor de credit.

Din perspectiva structurii pe monede, rolul determinant a continuat să aparțină componentei în lei, variația celei în valută menținându-se în teritoriul negativ. În acest context, ponderea în total a creditului în lei a continuat să se majoreze, atingând în luna noiembrie 61,8 la sută, un nou record post-1996.

La nivelul structurii pe categorii de beneficiari, aportul major a continuat să revină împrumuturilor acordate societăților nefinanciare. Rata anuală de creștere a acestora s-a majorat în septembrie, pe seama componentei în lei, și, într-o măsură mai mică, a celei în valută pe termen scurt. Ea s-a încetinit însă în următoarele două luni, pe fondul relativei diminuări a creditelor noi și al amplificării volumului de credite neperformante externalizate din bilanțul instituțiilor de credit în raport cu anul precedent; în sens opus, dar cu intensitate mai redusă, a acționat în acest interval intensificarea creșterii finanțării de tip revolving, regăsită, probabil, în sectorul industriei și în cel al serviciilor.

Creditul acordat populației și-a redus continuu dinamica, preponderent pe seama componentei în lei, cea în valută menținându-și aproape constantă variația negativă. Temperarea creșterii anuale a creditului în lei acordat populației a fost indusă de împrumuturile pentru consum și alte scopuri, afectate de scăderea în termeni relativi a fluxului de credite noi, probabil și ca efect al înăspririi standardelor de creditare aferente. În cazul împrumuturilor pentru locuințe, atenuarea creșterii anuale a soldului a reflectat exclusiv efectul statistic al ratei anuale a inflației, creditele noi cu această destinație accelerându-și sensibil dinamica anuală.

Pentru mai multe informații: BNR- Raport asupra inflației februarie 2018