Opinii personale

Legislatia actuala este intr-un proces de continua schimbare, si pana la finalizarea modificarilor preconizate a avea loc de la 01.02.2017, putem doar sa avem opinii pe diversele teme in discutie.
In opinia noastra, ridicarea/plata dividendelor in perioada 01.01.2017 – 31.01.2017, aferente exercitiilor finanicare pana la 2015 inclusiv se poate efectua doar cu plata a 5% impozit pe dividende, fara plata contributiei de sanatate 5,5%.
Principiul prudentei ne indruma inspre a astepta pana la intrarea in vigoare a masurilor speculate in prezent referitoare la neimpozitarea  dividendelor cu cota de 5,5% sanatate, incepand cu 01.02.2017.
Dupa parerea noastra, in cadrul art. 176 , alin.(2) se face referire directa, fara loc de interpretari la anul 2016 si implicit la dividendele aferente anului 2016, care vor fi supuse impozitarii cu sanatate 5,5%, dupa aprobarea bilantului anual 2016.
In cazul in care persoanele indreptatite sa ridice dividende pentru anul 2016 fac parte din categoriile prezentate la art. 155 , alin (1) lit. a-d, g), i-l)(salariati, altele….), atunci dividendele ridicate sunt excluse de la plata contributiei de sanatate 5,5,%.

In concluzie, persoanele fizice care incaseaza venituri din dividende in perioada 01.01-31.01.2017 nu sunt supuse impozitarii cu sanatate 5,5%.
Mai jos regasiti extrase din Codul fiscal actualizat la 10.01.2017 referitoare la impozitarea dividendelor.

ART. 97 – Reținerea impozitului din veniturile din investiții
(7) Veniturile sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final. Obligația calculării și reținerii impozitului pe veniturile sub formă de dividende revine persoanelor juridice, odată cu plata dividendelor/sumelor reprezentând câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare de către acționari/asociați/investitori. Termenul de virare a impozitului este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se face plata. în cazul dividendelor/câștigurilor obținute ca urmare a deținerii de titluri de participare, distribuite, dar care nu au fost plătite acționarilor/asociaților/investitorilor până la sfârșitul anului în care s-au aprobat situațiile financiare anuale, impozitul pe dividende/câștig se plătește până la data de 25 ianuarie inclusiv a anului următor. Impozitul datorat se virează integral la bugetul de stat.
ART. 176 – Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează venituri din investiții
(2) Pentru persoanele fizice care realizează venituri din dividende, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate reprezintă totalul veniturilor brute din dividende, în bani sau în natură, distribuite de persoanele juridice, realizate în cursul anului fiscal precedent, raportat la cele 12 luni ale anului.
(7) Persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă realizează venituri de natura celor menționate la art. 155 alin. (1) lit. a) – d), g), i) – l).
ART. 155 – Categorii de venituri supuse contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate
(1) Contribuabilii/Plătitorii de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzuți la art. 153 , datorează, după caz, contribuții de asigurări sociale de sănătate pentru următoarele categorii de venituri:
a) venituri din salarii sau asimilate salariilor, definite conform art. 76 ;
b) venituri din pensii, definite conform art. 99 ;
c) venituri din activități independente, definite conform art. 67 ;
d) venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit titlului II sau III , pentru care sunt aplicabile prevederile art. 125 alin. (7) – (9);
g) venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103;
i) indemnizații de șomaj;
j) indemnizații pentru creșterea copilului;
k) ajutorul social acordat potrivit Legii nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare;
l) indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă drept urmare a unui accident de muncă sau unei boli profesionale.